Soud poslal manžela zavražděné Neffové do vazby

Praha - Obvodní soud pro Prahu 5 poslal dnes manžela zavražděné Ireny Neffové do vazby kvůli možnosti útěku. K zabití své ženy, dcery známého spisovatele vědeckofantastických románů a publicisty Ondřeje Neffa, se Robert Neff Novák přiznal policii. Podle mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánky Zenklové bylo pravděpodobnou příčinou její smrti uškrcení.

Podobnou možnost naznačil dnes na svých stránkách také Ondřej Neff. „Večer ho (Neffa Nováka) přivedla policie, aby identifikoval, kterým krumpáčem a kterým rýčem pohřbil tělo mé zavražděné dcery. Také jim měl ukázat jednu elektrickou šňůru, jen si mohu domýšlet, k čemu ji použil,“ uvedl spisovatel. „Počátek vazby stanovil soud na 12. března. Neff Novák se vzdal práva na stížnost,“ uvedla mluvčí soudu Vanda Činková.

Městské státní zastupitelství navrhlo soudu vazbu také z důvodu, že by se obviněný mohl pokusit ovlivnit vyšetřování. Tuto část návrhu ale soudce zamítl.

Manžel Neffovou údajně zabil již 23. února v jejich společném bytě po manželské hádce. Poté ji převezl v osobním autě do lesa poblíž Rudné ve Středočeském kraji, kde ji zakopal. Její osobní věci hodil v igelitové tašce do Vltavy nedaleko Radotína.

Pátrání po pohřešované Ireně Neffové vyhlásila policie v neděli 24. února, kdy osmadvacetiletá Neffová zmizela. „Údajně měla odejít někdy kolem 9:30 na cvičení do fitcentra, tam ji ale neviděli. Nikdo ji dokonce neviděl z domu odejít,“ uvedl již dříve její otec. Spisovatel pak podal trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z omezování osobní svobody.

Po celou dobu vyšetřování žádal obviněný prostřednictvím internetových stránek, aby mu lidé poskytli o manželce jakékoliv informace. Vylepoval také plakáty v Praze na Smíchově.

Podle médií se Neff Novák seznámil s manželkou, když pracoval v marketingovém oddělení časopisu Elle. Naposledy se živil v reklamní agentuře jako textař.

Pražští kriminalisté pokračují ve vyšetřování. Nařídili také soudní pitvu, která by měla upřesnit příčinu smrti. Manžela obvinil policejní komisař z trestného činu vraždy.