Města a obce protestují proti novele zákona o odpadech

Praha - Zástupci měst a obcí, které mají na svém území komunální skládky, nesouhlasí s podobou novely zákona o odpadech. Ministerstvu životního prostředí proto předali protestní petici, kterou dnes představil ministr Martin Bursík. Nový zákon má podle něj motivovat lidi k větší recyklaci a menšímu skládkování a pálení. Obce si ale myslí, že zvyšování poplatků za odpady bude mít efekt opačný. Podle nového zákona budou obce za uložený odpad dostávat méně peněz a přijdou tak o miliony, které dostanou kraje. Ke kritice se zatím připojilo asi 40 obcí.

Ministerstvo životního prostředí si myslí, že obce a města o tolik peněz nepřijdou. Poplatek za jednu tunu skladovaného odpadu má být postupně navyšován. Ze současných asi 200 korun by měl do roku 2013 vzrůst až na 1500 korun. Obce sice budou mít procentuálně nižší příjem, ale z vyššího základu. Za svůj ukládaný odpad nebudou navíc platit.

Důvodem k rozdělení peněz je podle ministerstva snaha zajistit více peněz pro kraje, které ale musí získané prostředky reinvestovat zpět do odpadového hospodářství. Starostové s tím ovšem nesouhlasí.
 
 

Odpadky
Zdroj: ČT24
Vydáno pod