Sněmovna podpořila nový trestní zákoník

Praha - Poslanci dnes podle očekávání podpořili v prvním čtení nový trestní zákoník. Norma zpřísňuje postihy za nejtěžší trestné činy, dává větší prostor alternativním trestům a celkově modernizuje české trestní právo. Poslanci budou při jejím dalším projednávání zvažovat snížení trestní zodpovědnosti na 14 let. Novela trestního zákoníku počítá i s rozdělením drog na tvrdé a měkké a od toho se odvíjející kvalifikaci trestního činu.

V rámci nového trestního zákoníku navrhuje ministerstvo spravedlnosti snížení hranice trestní odpovědnosti na 14 let, vláda se ale přiklonila k zachování patnáctileté hranice. „Jsem schopen podpořit obě varianty, protože to podle mého názoru není klíčové v trestní politice vůči mladistvým. Důležitější je zabývat se otázkou, jak je řešeno soudnictví vzhledem k trestné činnosti mládeže,“ komentoval možnosti ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Ke schvalování zákoníku se dolní komora dostane zřejmě v příštích měsících. Pokud normu posvětí i Senát a prezident, měla by podle současného návrhu začít platit od příštího roku. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ale počítá s tím, že soudci podle nových pravidel začnou rozhodovat nejdříve v polovině roku 2009 nebo až v roce 2010. Parlament by se podle něj měl s normou vypořádat do konce letošního roku, pak ale bude potřeba nějaký čas, aby se na ni soudnictví připravilo.

Nový zákoník má nahradit dosavadní více než 40 let starou normu. Výrazně zpřísňuje postih u nejzávažnějších násilných trestných činů. U brutální vraždy se zvyšuje trest z dosavadních 15 až na 20 let. Výjimečným trestem bude mimo doživotí i odnětí svobody až na 30 let. Nyní je horní hranice výjimečného trestu 25 let.

Nový kodex také zavádí alternativní tresty, mezi nimi i domácí vězení, ve kterém bude trestaný sledován pomocí čipu a systému GPS. Podle Pospíšila by se domácím vězením mohly trestat například drobné krádeže, pokud pachatel není recidivista. Od alternativních trestů si ministr slibuje menší zatížení věznic, jejichž provoz je podle něj v Česku příliš nákladný.

Nový zákoník počítá také s tím, že agresoři a nebezpeční devianti budou umísťování do speciálních detenčních ústavů. Mělo by se tím předejít útěkům z psychiatrických léčeben, které pro nebezpečné klienty nejsou zařízeny.

Vládní předloha počítá také s rozdělením drog na tvrdé a měkké. Za držení měkkých drog by hrozilo odnětí svobody až jeden rok, u tvrdých by to byly až dva roky. Zákoník by také měl odstranit spory o to, co přesně znamená „větší než malé množství drogy“. Nová norma totiž určuje, jaké množství drogy lze u sebe mít, aby ještě nešlo o trestný čin, ale pouze o přestupek, který se trestá pokutou. Trestné by tak nebylo například pěstování jedné až tří rostlin konopí.

Zásadní výhrady k návrhu trestního zákoníku dnes ve sněmovně vyslovili pouze komunisté, kteří žádali jeho přepracování. Zákoník je podle nich „třídně zaměřený“ a nepřistupuje stejně ke všem občanům. KSČM vadí i to, že zákoník při definici trestných činů proti lidskosti nedělá rozdíl mezi komunismem a nacismem.

Sociální demokraté jsou podle svého předsedy Jiřího Paroubka připraveni zákoník podpořit. Paroubek podotkl, že návrh připravily ještě sociálnědemokratické vlády a že odpovídá moderním trendům trestní politiky. ČSSD nicméně chce prosazovat některá další zpřísnění kodexu.

Parlament byl blízko schválení zákoníku z dílny stejných expertů na trestní právo již v roce 2006. Návrh ale tehdy ztroskotal na vypuštění paragrafu o zneužívání informací v obchodním styku, tedy takzvaném tunelování. Pokud jde o snížení věkové hranice trestní odpovědnosti, sněmovna se v minulém volebním období přiklonila ke snížení na 14 let.

Při minulém projednávání se ve sněmovně vedla bouřlivá debata také o ustanovení týkajícím se eutanazie, tedy paragraf, který stanovil za usmrcení z milosrdenství výrazně nižší trest než za vraždu. Vážné výhrady k této úpravě měli lidovci. Nový kodex ale sporný paragraf o eutanazii již neobsahuje.