Nemajetní senioři si zatím na poplatky stěžovat nebudou, lékař jim je odpustil

Praha - Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) zatím neuspěla se svým návrhem, aby si nemajetní senioři z domovů důchodců stěžovali na poplatky ve zdravotnictví u Ústavního soudu. Dvěma klientům penzionu pro seniory, kteří na poplatky neměli peníze a chtěli stížnost podat, jejich lékař totiž úhrady raději odpustil. Příští týden se rada chystá oslovit některé senátory, aby návrh na zrušení části zákona podali oni. Je také připravena podílet se na návrhu případné novely s novou úpravou poplatků tak, aby lidé v ústavech a domovech důchodců byli od placení osvobozeni.

Ústavní stížností chtěla rada podpořit výsledky svého průzkumu mezi obyvateli ústavů a domovů důchodců. Podle předsedy NRZP Václava Krásy se ukázalo, že zhruba pětině klientů nezbývají na zdravotnické poplatky z jejich kapesného peníze.

Dva klienti z domova pro seniory byli ochotni si u Ústavního soudu stěžovat na to, že kvůli poplatkům nemají zajištěn přístup ke zdravotní péči. „Lékař těchto dvou občanů se však rozhodl, že než by se vystavil mediální pozornosti, raději nebude od těchto pacientů požadovat poplatky. Vystaví se tak raději sankci ze strany pojišťovny za porušení zákonné povinnosti,“ uvedla rada.

Od poplatků jsou osvobozeny například osoby v hmotné nouzi. Mezi ně podle Krásy klienti domovů a ústavů nepatří. Dostávají totiž invalidní či starobní důchod a mají zajištěnu stravu a bydlení.