Policie zadržela čtyři muže podezřelé z bankovní loupeže v Dánsku

Praha - Policie zadržela na základě mezinárodního zatykače v Praze čtveřici Dánů, kteří se zřejmě podíleli na rozsáhlé bankovní loupeži v dánském městě Aarhus. Oznámila to mluvčí Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Pavla Kopecká. Dánská policie v této souvislosti dopadla na svém území dalších šest osob. Muži měli uloupit téměř 27 milionů dánských korun, tedy přibližně 90 milionů korun českých.

„Pachatelé byli vyhodnoceni jako velmi nebezpeční, protože byli neustále pod vlivem drog. Museli jsme akci dobře naplánovat, aby nedošlo k nějakému zranění podezřelých, policistů ani lidí v okolí. Při zatýkání nekladli odpor,“ popsala průběh zatýkání Kopecká.

Zásahová jednotka u Dánů zadržela peníze různých měn, drogy a jiné stimulanty. Zatím se neprokázalo, že by měli na českém území nějaké komplice. Policie předpokládá, že sem přicestovali za účelem ukrytí. Někteří z nich zde byli již od února, dva přijeli těsně před zatčením. Jakmile bude k dispozici dostatek informací a podkladů, zatčení budou podle Kopecké pravděpodobně vydáni zpět do Dánska.

Loupež se stala 27. prosince loňského roku. Čtyři maskovaní muži nejprve ohrožovali pracovníky banky automatickými zbraněmi a poté si odnesli peníze. Všichni zadržení žili v Aarhusu a policii byli „dobře známí“.