Poslanci v prvním kole podpořili nový způsob odvolávání šéfů soudů

Praha - Vláda dnes v prvním kole ve sněmovně uspěla s novelou, která má umožnit nový způsob odvolávání předsedů a místopředsedů soudů. Nově by o tom měly rozhodovat šestičlenné kárné senáty Nejvyššího správního soudu (NSS). Polovinu členů tohoto senátu by měli tvořit právníci, kteří nejsou soudci, zbytek soudci NSS a Nejvyššího soudu. Podobné složení mají mít i kárné senáty, které by v budoucnu řešily provinění jednotlivých soudců.

Opoziční sociální demokraté opětovně odmítli záměr, že by v kárném senátu měli být vedle zástupců právnických fakult také lidé z advokátní, notářské či exekutorské komory. I oni však podpořili další projednávání novely ve sněmovně, zamítnutí normy nikdo nenavrhoval.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) chce novelou změnit dosavadní praxi, kdy jsou soudní funkcionáři prakticky neodvolatelní. Navrhovaným řešením chce také čelit tomu, že „kárné senáty, které jsou tvořeny soudci, bohužel občas trpí falešnou soudcovskou solidaritou“. Za příklad označil verdikt Nejvyššího soudu v případě mladoboleslavského soudce Pavla Nagye, který může dál soudit, přestože vynesl rozsudek na základě fingovaného soudního jednání.

Pospíšil připomněl, že novela je reakcí na rozhodnutí Ústavního soudu, který v souvislosti s případem předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové zrušil pasáž zákona o odvolávání soudních funkcionářů. Původně dávala pravomoc odvolávat předsedy soudů ministru spravedlnosti. Podle ústavních soudců to ale zástupci exekutivy nepřísluší, protože funkce předsedy soudu není jen manažerská, ale je spojena i se soudcovskou nezávislostí.

Téměř rok připravovaná novela podle Pospíšila vychází tomuto verdiktu Ústavního soudu vstříc. Členové kárných senátů mají být vybíráni losem, jejich funkční období bude časově omezeno. Předseda soudu, který by závažně pochybil, by mohl být nově ministrem spravedlnosti dočasně zbaven funkce do rozhodnutí kárného senátu. Se soudcem, který by čelil třem kárným řízením, by mohlo být zahájeno řízení o způsobilosti k výkonu funkce. Kárné řízení má být podle Pospíšila jednoinstanční, což poslanci ČSSD také kritizovali. Poslanec ČSSD Stanislav Křeček zdůraznil, že možnost odvolání musí být zachována.

Předseda ústavně-právního výboru sněmovny Marek Benda (ODS) na rozdíl od Pospíšila označil za správné, že Ústavní soud zrušil neomezenou pravomoc ministra odvolávat soudní funkcionáře. V kárných senátech by podle Bendy nemuseli být jen právníci, ale lidé s vysokou morální autoritou. Stejně tak by kárnými žalobci nemuseli být jen lidé z justice, míní Benda. Podle novely by kárnou žalobu mohli podat ministr spravedlnosti, prezident, ombudsman a předseda Nejvyššího soudu. Benda má za to, že i na jmenování soudních funkcionářů by se mohly podílet kromě ministra i další ústavní instituce.

Vydáno pod