Sněmovna odložila vydávání pasů s otisky prstů, zpřísnila i pravidla pro policejní odposlechy

Praha - Poslanecká sněmovna na dnešním zasedání odložila termín vydávání nových pasů s otisky prstů. Místo původně plánovaného 1. května letošního roku se začnou vydávat až příští rok v dubnu. Poslanci dále zpřísnili pravidla pro používání policejních odposlechů. V prvním kole podpořili nový způsob odvolávání šéfů soudů a nový trestní zákoník. Druhým kolem prošel také dlouho očekávaný antidiskriminační zákon.

Vládní návrh posunul vydávání nových pasů s otisky prstů na 1. duben příštího roku. Důvodem odkladu je podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila zpoždění Evropské komise při schvalování technické specifikace pro zdokonalené bezpečnostní mechanismy, které s novým typem pasů souvisí. Počítačový čip s biometrickými údaji vydávají obecní úřady od 1. září 2006. Zatím ale obsahuje jen digitální fotografii.
 
Lidé se budou moci nově dozvědět, že je odposlouchávala policie. V případě, že by její postup považovali za neoprávněný, mohou požádat i o odškodné. Novela také výslovně ukládá policejním orgánům povinnost sledovat, zda stále trvají důvody, pro které byl odposlech povolen. V opačném případě musí být odposlech okamžitě ukončen. Pokud zákon přijme i Senát a prezident, mohl by začít platit od začátku července.
   
Nový způsob odvolávání předsedů a místopředsedů soudů zatím ve sněmovně prošel prvním kolem. O odvolávání by měly rozhodovat šestičlenné kárné senáty Nejvyššího správního soudu (NSS). Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) chce novelou změnit dosavadní praxi, kdy jsou soudní funkcionáři prakticky neodvolatelní.
 
Poslanci dnes ve druhém čtení také projednali antidiskriminační zákon, který tak čeká ve sněmovně závěrečné třetí čtení. Norma má chránit před diskriminací kvůli věku, pohlaví, náboženskému přesvědčení, rase nebo sexuální orientaci. Pokud se ji podaří příští týden prosadit, mohla by začít platit na začátku příštího roku.

Podle očekávání byl dnes v prvním čtení podpořen i nový trestní zákoník. Norma zpřísňuje postihy za nejtěžší trestné činy. Zvažuje také snížení trestní zodpovědnosti a dává větší prostor alternativním trestům. Novela trestního zákoníku počítá i s rozdělením drog na tvrdé a měkké a od toho se odvíjející kvalifikaci trestního činu.
  
  
    
    
  
  
  
    
  
  
 

Souprava pro odposlechy
Zdroj: ČT24