Dopravu ve Smržovce opět omezí rekonstrukce kanalizace

Smržovka - Rekonstrukce kanalizace od 17. března znovu omezí dopravu ve Smržovce na Jablonecku. Hlavní silnice I/14 na Tanvald a dál na Harrachov bude od pondělního rána částečně uzavřena a doprava svedena do jednoho pruhu. Dopravu budou kyvadlově řídit semafory, řekl dnes Jaroslav Jakubička z odboru dopravy Libereckého kraje. Od úterý 25. března se pak zhruba na dva měsíce silnice pro dopravu zcela uzavře.

„Vzhledem k zúžení silnice doporučujeme hlavně dálkové a kamionové dopravě zvolit už nyní jinou trasu,“ dodal Jakubička. Nákladní vozy, které míří k česko-polskému hraničnímu přechodu v Harrachově, by podle něho měly zvolit silnici I/10 z Turnova na Tanvald a dál do Harrachova. Řidičům kamionů z Jablonce doporučuje použít objížďku po silnici II/287 přes Maršovice a Bratříkov, která je rovněž dovede na silnici I/10.
   
Práce na kanalizaci začaly už loni v červenci. Jejich pomalý postup ale ukázal, že není možné je dělat za provozu, pokud město chce, aby skončily co nejdříve. Radnice se proto dohodla s krajským úřadem, že bude silnice na dva měsíce uzavřena. Podle Marka Hotovce o to radnice ve Smržovce usilovala už před rokem, tehdy ale nebylo možné silnici uzavřít kvůli opravám na objízdných trasách.
   
Silnice přes Smržovku je velmi frekventovaná, denně po ní projede kolem 8000 automobilů včetně stovek kamionů, které projíždějí přes česko-polský hraniční přechod u Harrachova. Právě kamiony působily při rekonstrukci velké problémy, těžké stroje vedle nich totiž nemohly na úzké silnici pracovat. Krajský úřad sice vydal doporučení, aby kamiony jezdily po jiné trase, řidiči se ale podle starosty většinou řídí satelitní navigací, která je navádí nejkratší cestou právě přes Smržovku.
   
Rekonstrukci kanalizace a vodovodu ve Smržovce financuje Severočeská vodárenská společnost. Opravy stoky v délce kolem 750 metrů přijdou podle mluvčí společnosti Dagmar Haltmarové na 14,5 milionu korun. Práce by měly skončit v květnu. Na dokončení prací čeká Ředitelství silnic a dálnic
(ŘSD), které předloni zahájilo opravy prvního úseku. Investovalo do nich zhruba šest milionů korun.
   
Další práce ale čekají právě na dokončení rekonstrukce kanalizace. „V letošním roce s definitivním dokončením povrchu ale nepočítáme, to plánujeme až na příští rok, až si podklad - jak se říká - sedne,“ řekl Jan Stach z ŘSD v Liberci.

Vydáno pod