Pětiletá dívka podlehla meningokokové infekci

Plzeň - Meningokoková infekce způsobila další úmrtí. V plzeňské fakultní nemocnici včera nemoci podlehla pětiletá dívka ze Sokolova. Ještě v úterý byla ve školce. Stěžovala si, že jí není dobře. Infekce ale postupovala příliš rychle. V letošním roce se jedná už o druhé úmrtí na meningokoka. Lékaři nyní sledují zdravotní stav ostatních dětí ze školky. Meningokok se přenáší vzduchem. Provází ho vysoká teplota a pak se objeví i skvrny na kůži.

Hygienici už vyšetřili 100 dětí a učitele ze školky, kam dívka chodila. „K uzavření školy nemuselo dojít, protože je to ojedinělý případ. Vzhledem k šetření to není nutné,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice v Karlovarském kraji Jitka Landová. V Česku ročně onemocní okolo stovky lidí. Většinou dětí nebo mladých lidí. Každý desátý umře. V letošním roce už hygienici evidují 21 případů.
 
Ve stejnou dobu se na Ústecku objevilo podezření na jinou vysoce nakažlivou nemoc - černý kašel. Hygienici vyšetřili pět nemocných dětí, teď čekají na výsledky. „Že by to byl černý kašel, je málo pravděpodobné, ale musíme mít jistotu,“ řekl ředitel Krajské hygienické stanice Ústí nad Labem Josef Trmal. I když se proti černému kašli od roku 1958 povinně očkuje, každý rok v Česku onemocní okolo 150 lidí.