Dráhy dostaly pokutu za Fittipaldiho v pendolinu

Praha - České dráhy dostaly od drážního úřadu pokutu za to, že loni v říjnu nechaly brazilského formulového závodníka Emersona Fittipaldiho řídit rychlovlak pendolino. Informoval o tom server iDnes.cz, na jehož podnět drážní inspekce případ vyšetřovala. Informaci potvrdil mluvčí drah Radek Joklík. Výše pokuty nebyla zveřejněna.

„Usoudili jsme, že došlo ke správnímu deliktu, ale nedošlo k žádnému ohrožení bezpečnosti,“ řekl serveru ředitel drážního úřadu Pavel Kodym. Dráhy jeho vyjádření uvítaly. „Jsme rádi, že úřad potvrdil, že jsme neohrozili pasažéry,“ reagoval Joklík. Podle něj se dráhy proti rozhodnutí úřadu odvolávat nebudou; naopak již daly příkaz k uhrazení pokuty.
   
Drážnímu úřadu, který má pravomoc rozhodovat o sankcích, případ počátkem prosince předala drážní inspekce. Ta prokázala, že Fittipaldi manipuloval s pákou, která má vliv na jízdu soupravy, a tím mohl ohrozit vlak i cestující. Podle inspekce dráhy svým postupem vážně porušily předpisy.
   
Fittipaldi a další závodníci cestovali pendolinem 11. října na motocyklové závody do Brna. Dráhy jim umožnily vstup na stanoviště strojvedoucího a jízdu závodníků využily marketingově. Podle nedávného vyjádření Českých drah bude firma přistupovat k podobným akcím zdrženlivě.

Vydáno pod