Novojičínští policisté začnou zabavovat auta

Nový Jičín - Novojičínští policisté se rozhodli rázněji zasahovat proti neukázněným řidičům. Spolu se státním zastupitelstvím budou zabavovat auta lidem, kteří opakovaně porušili zákon a například řídili pod vlivem alkoholu. Takových přestupků totiž na Novojičínsku stále přibývá. Chystané bezpečnostní opatření vyvolalo rozporuplné reakce.

O auto můžou přijít řidiči, kteří sedají za volant opilí ale i ti, kteří opakovaně jezdí bez řidičského průkazu nebo v době zákazu řízení. Například v Odrách zadrželi policisté muže, který řídil opilý a v době zákazu řízení. Navíc se již dříve dopustil obdobného trestného činu. „Z těch nepolepšitelných řidičů, bychom se chtěli zaměřit zejména na ty, kteří opakovaně nedodržují zákazy a omezení uložené okresním soudem," vysvětluje postoj policie novojičínský policejní ředitel Dalimil Sypták.
 
Policisté k zabavení auta nepotřebují udělat mnoho byrokratických kroků. „Nepotřebuje ani předchozí souhlas státního zástupce, protože půjde o neodkladné případy. Vozidlo zůstane zajištěno, dokud o něm nebude soudně rozhodnuto. Státní zástupci budou navrhovat v řízení, aby auto propadlo státu," vysvětluje státní zástupkyně Zuzana Minařová.
 
Novojičínsko tak bude podle policie prvním regionem na severní Moravě a ve Slezsku, kde mohou neukáznění řidiči přijít o své auto. Bezpečnostní opatření by mělo začít platit od konce dubna letošního roku.