V Praze se demonstrovalo proti radaru i nezávislosti Kosova

Praha - Dnešní den proběhl v Praze ve znamení demonstrací. Na Václavském náměstí v Praze protestovalo asi 200 lidí proti oficiálnímu uznání jednostranného vyhlášení nezávislosti Kosova. Další demonstrace proběhla před americkým velvyslanectvím. Asi 1200 členů a příznivců iniciativy Ne základnám tam přišlo vyjádřit svůj nesouhlas s výstavbou amerického radaru v Brdech. Někteří z nich měli transparenty a karikující figuríny politiků. Už dopoledne proběhlo pietní shromáždění na pražském Klárově, kde si příznivci nacionalistické strany připoměli výročí počátku okupace Československa v roce 1939.

K americkému velvyslanectví v ulici Tržiště došli demonstranti z Hradčanského náměstí, kde demonstrace kolem 14. hodiny začala. Někteří z nich si přinesli transparenty nebo figuríny politiků - vedle amerického prezidenta George Bushe také premiéra Mirka Topolánka nebo americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové. Cestou se zastavili před ministerstvem zahraničí, kde vyjádřili nesouhlas se stávající podobou české zahraniční politiky. U americké ambasády se protestující setkali s jejím zástupcem, který si vyslechl kritiku ohledně výstavby radaru, vojenských intervencí v Iráku a Afghánistánu či nesouhlas s případným útokem na Írán.

Po skončení protiradarové demonstrace se někteří její účastníci přesunuli na Václavské náměstí, kde probíhalo shromáždění proti oficiálnímu uznání samostatnosti Kosova českou diplomacií. Pod sochou svatého Václava se sešlo několik stovek lidí, pořadatelé z Petičního výboru proti samostatnosti Kosova nicméně očekávali podstatně větší účast. Podle slov pořadatelky demonstrace Evy Jašové bude petice doručena v pondělí na Úřad vlády. Nyní je pod ní podepsáno asi 1000 lidí.

Další demonstrace proti samostatnému Kosovu skončila před 14. hodinou. Konala se před srbskou ambasádou v Mostecké ulici a zúčastnily se jí čtyři desítky příznivců Dělnické strany. Dveře srbské ambasády zůstaly celou dobu zavřené, a tak účastníci pronesli jen několik proslovů.

Dopoledne se na pražském Klárově sešlo asi dvacet členů a příznivců nacionalistické Národní strany, kteří si na pietním shromáždění připomněli výročí začátku okupace Československa nacistickým Německem v roce 1939. Na akci vystoupili dva řečníci, kteří označili okupaci za selhání československé delegace a mnichovskou dohodu za zradu. Zároveň vyjádřili svůj nesouhlas s případným umístěním amerického radaru v Česku a s politikou současné české vlády i Evropské unie. Ohlášené shromáždění skončilo asi po půl hodině.

Na všechna shromáždění dohlíželi z povzdálí policisté. Nikde však nemuseli zasahovat, protože se vše obešlo bez konfliktů a v klidné atmosféře.