Poslance čeká v týdnu jednání o ratifikaci lisabonské smlouvy

Praha - Český parlament čeká v příštím týdnu první kolo jednání o tzv. Lisabonské reformní smlouvě, která má nahradit odmítnutou euroústavu. Ve středu ji projednají poslanci a v nejbližších týdnech také senátoři. Smlouvu již ratifikovaly Francie, Maďarsko, Malta, Rumunsko a Slovinsko. V Británii ji schválila zatím Dolní sněmovna a smlouva tam míří ještě do Sněmovny lordů. Naproti tomu komplikace provázejí schvalování evropské reformní smlouvy v Polsku a na Slovensku.

„Máme velké otazníky nad tím, jaký bude vztah lisabonské smlouvy k českému právnímu řádu,“ vyjádřil se k lisabonskému dokumentu poslanec Marek Benda (ODS). S podobnou rezervovaností se ke smlouvě vyjádřil předseda Senátu Přemysl Sobotka. Zákonodárci by podle jeho slov měli zvážit zejména princip subsidiarity a „přenesení dalších pravomocí na Brusel“.

Je možné, že Senát ovládaný ODS požádá Ústavní soud, aby text smlouvy posoudil. Pokud bude vše v pořádku, mohlo by ji Česko schvalovat třípětinovou většinou v obou komorách na podzim. Problémem ale může být, že zákonodárci ještě nemají k dispozici finální a úplný text smlouvy. To se nelíbí komunistům a může to vadit i Ústavnímu soudu. „Neoficiální zprávy z Bruselu hovoří o tom, že konsolidovanou verzi lisabonské smlouvy Evropská unie zveřejní až teprve v okamžiku, kdy bude smlouva ratifikována,“ uvedla pro ČT24 vedoucí katedry mezinárodních vztahů FSV UK Běla Plechanovová.

Komunisti navíc odmítají schvalování smlouvy parlamentem a požadují referendum. Podporu ale budou hledat těžko, lidovci i zelení smlouvu podporují. Sociální demokraté sice původně požadovali všelidové hlasování, nyní jsou ale také pro schvalování v parlamentu. „V této chvíli mi to přijde, že je to odvádění od debaty, kterou bychom tu měli vést, abychom o ratifikaci hlasovali. Takže my takové snahy nepodpoříme,“ okomentoval rozhodnutí socialistů místopředseda poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.

Asi jediným státem v Evropě, který bude smlouvu schvalovat v referendu, bude v červnu Irsko. Hlasovat o ratifikaci smlouvy až na podzim chtějí, stejně jako Česká republika, například Nizozemsko, Švédsko nebo Belgie.

Vydáno pod