Vysocí představitelé justice žalují Marii Benešovou

Praha - Středočeský krajský soud dnes projedná žalobu na bývalou nejvyšší státní zástupkyni a stínovou ministryni spravedlnosti ČSSD Marii Benešovou. Podalo ji na ni sedm vysokých představitelů české justice, v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renátou Veseckou. Reagují tak na slova Marie Benešové v Radiožurnálu ČRo, že jsou součástí justiční mafie a pracují na politickou objednávku.

Komentář Marie Benešové se týkal údajné zkorumpovanosti vysokých představitelů české justice v aféře lidoveckého předsedy Jiřího Čunka. „Za tím je taková ta justiční mafie, která se snaží prostě justici plně ovládnout, aby sloužila v zájmu vládnoucí garnitury,“ uvedla v rádiu Benešová. Na dotaz moderátora řekla konkrétní jména: „Tak byli tam doktor Pavel Kučera, byla tam Renáta Vesecká, byli tam pan doktor Černovský, pan náměstek vrchního státního zástupce Grygárek, pan Salichov, pan Coufal a další, kteří patří k této skupině, ta se snaží zde ovlivňovat kauzy v zákulisí, což se jim zatím daří.“

Všem jmenovaným došla po odvysílání těchto slov trpělivost. „Mohu potvrdit, že byla podána žaloba na ochranu osobnosti proti Marii Benešové za její výroky v pořadu Českého rozhlasu,“ potvrdil ČT24 informaci právní zástupce představitelů justice Petr Toman.

Věty o zákulisních pletichách ve vrcholové justici zopakovala Marie Benešová také v České televizi. A to i v souvislosti s kárnou žalobou podanou na předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou. Svými názory pobouřila i ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila: „Považuji tyto výroky za skandální. Budu žádat Marii Benešovou, aby tyto výroky buď jasně vysvětlila, anebo se české justici omluvila.“

Veřejnou omluvu bude dnes před středočeským krajským soudem žádat i všech sedm justičních činitelů. „Mne se to dotklo. Nevím, jak mám a mohu jako státní zástupce z okresu ovlivňovat některé kauzy a pracovat na politickou objednávku,“ reagoval Salichov.

Stínová ministryně spravedlnosti považuje žalobu za směšnou a omlouvat se nehodlá. „Za tím si stojím a myslím si, že vývoj událostí mi dává za pravdu. Vnímám to jako pokus mě umlčet v roli opoziční političky, víc se k tomu nechci vyjadřovat,“ řekla Benešová.

Historie českého soudnictví nepamatuje obdobný případ, kdy by na lavici žalujících usedlo tolik lidí z vysokých pater justice. „Mám pocit, že je to poprvé, a asi to bude důsledkem toho, jak stále neomaleněji politická scéna komentuje dění v justici a naopak. To je totiž vzájemný problém,“ myslí si o situaci čestný předseda Soudcovské unie Libor Vávra.

Dalším problémem podle soudců je, že sami politici rozhodují o obsazování klíčových postů v justici. To pak vzájemné propojenosti politického a justičního světa může nahrávat. Soudci proto už dřív navrhli, aby o jmenování nebo alespoň o návrzích jmen na důležité justiční posty rozhodovali oni sami.