Jízdu po jihu Čech může zkomplikovat náledí a nový sníh

České Budějovice - Jízdu po jihočeských silnicích dnes může zkomplikovat náledí a nový sníh. Několik centimetrů sněhu napadlo přes noc na Prachaticku a Táborsku, časně ráno začaly namrzat silnice zejména na Českobudějovicku. Vyjely tam posypové vozy, takže už by cesty měly být sjízdné, řekl dispečer jihočeských silničářů.

Od rána se v kraji stalo pět nehod, nyní je problematická hlavně cesta mezi Velešínem a Netřebicemi na Českokrumlovsku. Střetly se tam dva kamiony a silnice je částečně neprůjezdná, policisté řídí dopravu kyvadlově. „Příčinou byla zřejmě technická závada, jednomu z kamionů prasklo kolo,“ upřesnil mluvčí jihočeské policie Jaroslav Beran.

Hlavní silnice v kraji jsou po chemickém ošetření mokré, pozorněji je třeba jezdit hlavně ve vyšších polohách, kde jsou cesty udržované inertním posypem pokryté slabou vrstvou sněhu.

Na Šumavě přes noc napadlo pět centimetrů sněhu. Teploty se ráno v kraji pohybovaly od minus tří do jednoho stupně Celsia. Přes den by podle meteorologů měla být proměnlivá oblačnost s občasným sněžením. Teploty vystoupí na dva až pět stupňů Celsia.