ČSSD odmítá Julínkovy zákony a žádá jeho odvolání

Praha - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek obhajoval dnes chystané reformní kroky ve zdravotnictví před poslanci sociální demokracie, svými argumenty je ale nepřesvědčil. Sněmovní klub naopak vyzval premiéra Mirka Topolánka, aby prezidentovi navrhl odvolání Julínka pro nekompetentnost. Podpořit podle svých slov nemohou sociální demokraté ani jeden ze sedmi zákonů. „Podařilo se mu sjednotit klub tak, že už jeho návrhy nepodpoří nikdo,“ shrnul výsledky setkání stínový ministr zdravotnictví David Rath.

Podle ministra zdravotnictví má opozice na podobné prohlášení právo, nicméně pokládá jejich výzvu za kolorit. Také Topolánek Julínkovo odvolání odmítá. Prohlásil, že ho považuje za jednoho ze svých nejlepších ministrů a jeho reformní zákony za brilantní.

Lidovci a opozice: Nevěříme, že nedojde k privatizaci

ČSSD vůči sedmi zdravotnickým reformám vystupuje od začátku velmi kriticky. Podobně jako lidovci se obává, že převod univerzitních nemocnic a zdravotních pojišťoven na akciové společnosti bude v podstatě znamenat jejich privatizaci. Julínek sice opakovaně garantoval, že k něčemu takovému nedojde, ale obavy svých oponentů tím nerozptýlil.

Křesťanští demokraté si proto od ministra vyžádali příslib, že jim předloží návrh transformačního zákona před jeho projednáváním. Sociální demokraté, respektive jejich místopředseda a stínový ministr zdravotnictví David Rath se s Julínkovým ujištěním také nespokojil a minulý týden ve sněmovně navrhl změnit zákon o velké privatizaci tak, aby podle něho nebylo možné zdravotnická zařízení privatizovat.

Ani druhé opoziční straně, komunistům, se pokračování v reformě zdravotnictví nelíbí. Rádi by proto ve sněmovně prosadili hlasování o nedůvěře vládě.

A zase ty poplatky

Třecí plochou - jak uvnitř koalice, tak i mezi vládou a opozicí - jsou vedle transformačního zákona také registrační poplatky. Komunisté i sociální demokraté žádají jejich úplné zrušení, lidovci neplacení v lékárnách a za ošetření u lékaře pro lidi starší 70 let a pro předškolní děti. Lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová podala návrh, který by od poplatků osvobodil novorozence a nahradil by tak chybu, které se vláda dopustila.

Kvůli neshodám ustavily koaliční strany na společné schůzce počátkem března dohadovací komisi. Měla by projednávat tematicky třecí plochy v rámci koalice, především změny ve zdravotnictví.

Sedm reformních zákonů

Sedm reformních zákonů se mělo původně ve vládě projednávat již tento týden, ministři se ale rozhodli odložit debatu na 2. dubna. Dali tak Julínkovi prostor, aby své záměry vysvětlil opakovaně politikům, pojišťovnám i zdravotnickým zařízením, tedy všem, kterým podle jeho slov reforma přinese prospěch.

Ministr doufá, že se mu především podaří dosáhnout jednotné podpory koalice a možná i částečně přesvědčit opoziční strany. Paragrafované znění všech sedmi norem by chtěl připravit ještě do prázdnin.

Vydáno pod