Sněmovnu dnes kromě zákazu kouření čeká Lisabonská smlouva a antidiskriminační zákon

Praha - Poslanci by dnes měli rozhodovat o zákazu kouření v restauracích. V minulých letech zatím ale vždy zvítězili odpůrci tohoto kroku. Závěrečné hlasování ve sněmovně čeká také návrh antidiskriminačního zákona, který má zajistit rovný přístup ke vzdělání, práci nebo zdravotní péči. V prvním kole projednají poslanci Lisabonskou smlouvu Evropské unie nebo nový zákon o policii. Sněmovna má hlasovat také o rezoluci k situaci v Tibetu.

Antidiskriminační zákon má chránit před diskriminací kvůli věku, pohlaví, náboženskému přesvědčení, rase nebo sexuální orientaci. Komunisté v rámci jeho projednávání navrhli zrušení lustračních zákonů, které znemožňují exponentům bývalého režimu zastávat funkce ve státní správě. Závěrečné hlasování čeká například i vládní návrh, který má zpřísnit pravidla pro používání policejních odposlechů.

Dolní komora dnes možná projedná i Lisabonskou smlouvu, která má místo neschválené euroústavy reformovat instituce Evropské unie. Schvalování klíčového dokumentu ale zřejmě přijde na řadu až v dalších měsících. ODS totiž chce, aby se ke smlouvě nejprve vyjádřil Ústavní soud.

Premiér Mirek Topolánek bude v několika bodech informovat poslance o průběhu vyjednávání o umístění amerického protiraketového radaru v ČR.