Olomoucká radnice dočasně otevřela most poničený vichřicí

Olomouc - Olomoucká radnice dočasně otevřela pro chodce a cyklisty most nad tratí z Olomouce do Prahy v černovírském lese, který poničila 1. března vichřice Emma. Město se rozhodlo most zpřístupnit ještě před jeho provizorní opravou. V neděli se totiž bude konat den otevřených dveří v parní čerpací stanici a úpravně vody a jedna z přístupových cest k nim vede právě přes most, řekl mluvčí radnice Ivan Rašťák.

Vichřice Emma strhla zábranu mostu, která má zamezit pádu lidí na trať. „Kolem vichřicí poškozené ochranné ocelové konstrukce instalovali pracovníci technických služeb ochranné zábradlí vysoké 1,6 metru, což umožní chodcům a cyklistům bezpečný průchod koridorem,“ uvedl mluvčí. Automobily se už však podle něj na most nedostanou kvůli jeho narušené statice.
   
Pracovníci magistrátu nyní připravují provizorní opravu, především vybudování nové zábrany. Podle odhadů náměstka primátora Svatopluka Ščudlíka by rekonstrukce mohla být hotová začátkem května. „Celková oprava nadjezdu zřejmě proběhne až jako součást komplexní rekonstrukce železničního koridoru v příštím desetiletí,“ uvedl.
   
Doplnil, že most je třeba nyní alespoň provizorně opravit mimo jiné kvůli tomu, že ho využívá hodně lidí při procházkách a vyjížďkách na kolech do lužních lesů v Černovíru.
 
Vichřice Emma způsobila na majetku olomoucké radnice celkovou škodu za zhruba 5,5 milionu korun. Největší část z toho tvořily škody v městských lesích, které dosáhly podle odhadů 3,8 milionu korun.

Vydáno pod