V Praze se plánuje výstavba dalších čtyř záchytných parkovišť

Praha - V Praze by měla do několika let přibýt čtyři nová záchytná parkoviště, od nichž mohou osádky automobilů pokračovat dál do centra metropole hromadnou dopravou. Podle mluvčího Technické správy komunikací Tomáše Mrázka se předpokládá výstavba parkovišť na Kobyliském náměstí, na Zličíně, v Butovicích a u Smíchovského nádraží.

Nyní je v metropoli 16 záchytných parkovišť P+R, která pojmou zhruba 2440 automobilů. Letos bude otevřeno nové parkoviště v souvislosti s otevřením nového úseku trasy C metra z Ládví do Letňan právě u této konečné stanice. Na výstavbu čtyř plánovaných parkovišť bude správa komunikací žádat dotace z Evropské unie, řekl dnes Mrázek.
   
Záchytné parkoviště na Kobyliském náměstí podporuje podle své mluvčí Heleny Šmídové radnice osmé městské části. „Kobyliské náměstí, konkrétně roh ulic Klapkova a Pod sídlištěm, je jednou z reálných možností, kde by mohlo parkoviště vzniknout,“ uvedl Mrázek. Pozemek patří magistrátu a městské části, nemusel by se měnit územní plán.
   
V okolí náměstí brzy čekají na řidiče změny v provozu, připomněla Šmídová. Motoristé nebudou moci v ulicích kolem katastrálního úřadu krátkodobě parkovat. Některé ulice budou průjezdné jen jedním směrem, v jiných přibudou značky se zákazem vjezdu mimo dopravní obsluhu.
   
Cílem změn, které budou provedeny patrně tento a příští měsíc, je zmírnit provoz v oblasti ohraničené Horňáteckou a Klapkovou ulicí a ulicí Pod Sídlištěm. Klienti katastrálního úřadu se však nemusejí obávat, že nebudou mít kde zaparkovat. Úřad pro ně otevře vlastní parkoviště, která dosud veřejnost nemohla využívat.
   
Za parkování na záchytných parkovištích se platí desetikoruna. Řidiči si mohou koupit zvláštní zpáteční přestupní jízdenku na pražskou hromadnou dopravu za 30 korun. Lístek platný celý den stojí 60 korun. Pokud řidiči nechají automobil na parkovišti i po jeho uzavření v 01:00, zaplatí stokorunu.

Vydáno pod