Policie podle auditu plýtvala při rekonstrukcích svých služeben

Praha - Audit policejního prezidia odhalil, že policie při rekonstrukcích svých služeben plýtvala penězi. Informuje o tom dnešní Právo. Podle listu byl kvůli tomu už odvolán i šéf Stavebně ubytovací správy severočeské policie, který měl nákupy v tomto regionu na starosti. Policie bude nyní zjišťovat, zda bylo příčinou manažerské selhání, nebo zda šlo o úmysl a snahu obohatit se na úkor státu.

„V tomto případě se jednalo o zásadní selhání, za které také příslušný funkcionář nese plnou zodpovědnost. Je jasné, že určité rozdíly v cenách být musejí, ale není možné, aby to byl desetinásobek,“ řekl Právu ministr vnitra Ivan Langer (ODS), který krátce po svém nástupu do čela resortu na podzim 2006 celý projekt na rekonstrukci služeben zahájil.

Ze závěrů auditu dále vyplývá, že za velmi vysoké ceny nenakupovali pouze policisté severních Čech, ale také v severomoravském Uničově, Havířově nebo v Ostravě. Policie v rámci projektu zaplatila za stejný kus nábytku v různých regionech cenu lišící se v řádech desítek tisíc korun. Zatímco v Praze údajně loni pořídila například předepsaný recepční
pult za necelých 20.000 korun, v Lovosicích za něj dala téměř 118.000
korun, tedy téměř desetkrát tolik. Podobně vypadá srovnání i u dalších
položek.   

Manažer projektu Petr Žídek Právu řekl, že vedení policie už přijalo
opatření, aby se letos podobné excesy nemohly opakovat. V současné době se podle něj také zpracovává audit v případě stavebních prací, jeho výsledky však zatím nejsou k dispozici.