Legislativní rada vlády doporučila přijmout dohodu s církvemi

Praha - Cyril Svoboda (KDU-ČSL) věří, že současná dohoda mezi státem a církví je na dlouhou dobu jediné řešení, které je možné. Dohodu, která zmírňuje některé z majetkových křivd způsobených během fungování komunistického režimu, dnes projednávala Legislativní rada vlády. Doporučila, aby vypořádání mezi vládou a církvemi stvrdila dohoda soukromoprávního charakteru. Smlouva tak možná bude projednána už ve středu. Dohoda zaručuje církvím, že dostanou během následujících šedesáti let zhruba 270 miliard korun a stát jim vrátí třetinu majetku do dvaceti let.

„Smlouva výrazně zvyšuje jistotu oprávněných osob, že to co dnes je v zákoně a co bude vtěleno do smlouvy, nebude změněno,“ uvedl předseda rady Cyril Svoboda a reagoval tak na slova Jiřího Paroubka, který chtěl po volbách přijít s novým zákonem a smlouvu zrušit. „Není pravda to, co tvrdí Jiří Paroubek. Smlouvu nezrušíte zákonem,“ uvedl Svoboda v Dobrém ránu. Vyhrožování změnou zákona považuje za nekorektní.

Vládní návrh zákona je pro socialisty kvůli výši částky nepřijatelný. „Děláme vlastní návrh, bude představen příští, nebo přespříští týden,“ řekl dnes předseda ČSSD Jiří Paroubek. Pokud bude vládní návrh schválen, chtějí příští volby přeměnit na referendum o tomto zákonu. Podle Paroubka jsou více než čtyři pětiny obyvatel dle průzkumu proti. 

„Konstrukce smlouvy být změněna nemůže, je ale možné, že dojde k některým změnám,“ uvedl Svoboda s tím, že církve jsou se současným řešením spokojeny a nebudou iniciovat nějaké větší změny smlouvy. Ministr kultury Václav Jehlička chce, aby zákon začal platit již od začátku roku 2009. Svoboda připustil, že termín stihnout lze - je potřeba sevřít řady a hlasovat v šiku. Proto věří, že koalice bude hlasovat jednotně.

Svoboda také odmítl, že by se mohlo znovu jednat o opozičním návrhu ČSSD vyplatit nominální hodnotu církevního majetku 83 miliard například do dvou let. Tyto návrhy se zde řeší již od roku 1990, kdy se dohoda blíží, ale pak se znovu odhaluje. Dohoda s církvemi se podle Svobody podaří teď, nebo nikdy.

Legislativní rada dnes řešila, zda má být smlouva soukromoprávní, či
veřejnoprávní. Každá z nich má podle Svobody své výhody i nevýhody, v obou dvou případech však jde o zásadní zvýšení právní jistoty církví, že to, co je dojednáno, bude platit.

Vydáno pod