V boji s korupcí budou pomáhat policejní agenti

Praha - Policie může při odhalování korupce používat zvláštní agenty. Počítá s tím vládní novela trestního řádu, kterou dnes schválil Senát. Dosud může agenta nasadit pouze v případech nejzávažnějších trestných činů na základě mezinárodní smlouvy. Policejní agent by tak nově mohl působit v korupčním prostředí a získávat zde informace a důkazní materiál.

Nejedná se ale o zavedení agenta-provokatéra, ani o možnost využití civilistů v roli agentů. „Úkolem protikorupčního agenta je infiltrovat se do prostředí, kde existuje podezření z korupce, a toto prostředí se skrytou identitou mapovat, odhalovat trestnou činnost, shromažďovat důkazy nezbytné pro trestní řízení,“ upřesnil ministr Ivan Langer.

Nasazení policejních agentů bude podléhat přísným pravidlům. Požádat o ně může žalobce vrchního státního zastupitelství, povolovat ho bude soudce vrchního soudu. Při souhlasu musí být jasně řečeno, proč a na jak dlouho se povolení vydává. Musí být také známo, na základě čeho půjde agenta identifikovat.