Slovenská vláda chce dostavět dálnici mezi Košicemi a Bratislavou do roku 2010

Bratislava - Slovenská vláda přišla s ambiciózním plánem na dostavbu dálnice mezi Košicemi a Bratislavou. Podle slovenského premiéra Roberta Fica i ministra dopravy Lubomíra Vážného by měla být dálnice dostavěna do roku 2010. Kritici tohoto plánu ovšem tvrdí, že bude obtížné dostavět posledních 150 kilometrů v tak krátkém termínu.

Hlavní investor Úrad pre verejné obstarávanie zařadil zpátky do soutěže německorakouské konsorcium, které se ucházelo o soukroměveřejné partnerství. Na základě tohoto rozhodnutí se do soutěže mohou vrátit také tři další uchazeči. Pak bude ovšem nutné znovu přezkoumat nabídky, což může termín výstavby posunout.
 
Kvůli této dálnici schválila slovenská vláda kontroverzní zákon o vyvlastňování, který okamžitě napadla opozice a podala žalobu k Ústavnímu soudu. Zákon vyvolal i nesouhlas několika občanských sdružení. Také majitelé pozemků nechtějí o své pozemky přijít, anebo nesouhlasí s podmínkami vyvlastnění.
 
Několik úseku dálnice povede přes horské a podhorské úseky, kde bude nutné postavit tunely, jejichž výstavba bude velmi náročná. Podle zpravodaje České televize Ladislava Kerekéše se ve skutečnosti ani nepočítá s tím, že tunely budou do roku 2010 dostavěny. V některých úsecích budou v provozu jen rychlostní silnice, které se nadají brát jako plnohodnotná dálnice.