Odbory a ministerstvo školství budou o platech jednat celý duben

Praha - Závěrem dnešní schůzky odborů a ministra školství je přislib jednání v průběhu dubna. Předmětem rozhovorů bude odměňování zaměstnanců škol a celkové financování regionálního školství. Ondřej Liška uvedl, že setkání by měla vést k představám o tom, jak systém financování změnit tak, aby do školství nejen plynulo více peněz, ale zároveň se s nimi efektivněji zacházelo. Odbory si stěžují, že kvůli vyšší inflaci poklesly platy ve školství téměř o 1500 korun měsíčně.

„Platy reálně poklesly, i když nominálně zůstaly stejné. Chceme po ministerstvu, aby hledalo řešení, jak platovou situaci zlepšit,“ řekl před jednáním předseda Odborového svazu pracovníků ve školství František Dobšík. Odbory podle jeho vyjádření respektovaly sto dní hájení po nástupu Ondřeje Lišky do úřadu a doufají, že nyní ministr splní to, co při nástupu do funkce slíbil.   

„Vloni nám ministři říkali, že inflace bude 3,4 procenta. Nyní je ale mnohem vyšší, což znamená, že státní rozpočet bude mít o 20 miliard vyšší příjmy. Je otázka, zda půjdou na splacení dluhu nebo se investují do vzdělání,“ odhaduje Dobšík.

Loni odbory několik měsíců protestovaly proti návrhu rozpočtu na rok 2008, jejich kampaň nakonec vyvrcholila prosincovou stávkou, do níž se zapojila více než polovina škol. Nyní o stávce ale zatím neuvažují.