Hasiči ve čtvrtek zasahovali u více než stovky nehod

Praha - Hasiči ve čtvrtek kromě hromadné nehody na D1 zasahovali u více než stovky dalších kolizí, což představuje téměř dvojnásobek denního průměru. Ten činil v loni necelých šedesát zásahů u dopravních nehod denně. Řidiči by i dnes měli kvůli sněhu a větru počítat s možností, že kvůli dopravním nehodám uvíznou v kolonách aut, uvedl mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Petr Kopáček.

Hasiči žádají řidiče, aby byli v dnešním nepříznivém počasí opatrní. Chtějí tak předejít opakování hromadné srážky aut, která se ve čtvrtek stala na dálnici D1. Řidičům doporučují také to, aby pro jistotu vyjížděli na silnice s plnou nádrží, v teplém oděvu a s nabitým mobilním telefonem. Policejní prezidium již dříve varovalo před tím, že o nadcházejících velikonočních svátcích může nehodovost ještě více vzrůst. Připravuje sérii dopravněbezpečnostních akcí.

Řidiči by v žádném případě neměli vyjíždět na letních pneumatikách a pokud míří do hor, měli by se vybavit sněhovými řetězy. Před cestou je vhodné předem si zjistit, zda je trasa průjezdná a vozovka sjízdná - například na webových stránkách jednotného systému dopravních informací. Aktuální dopravní situaci lze sledovat prostřednictvím kamer i na www.ct24.cz. Policejní dopravní informace jsou na Teletextu ČT.

Kopáček připomněl, že pro včasnou záchranu lidských životů je nezbytné, aby řidiči stojící za místem nehody v koloně umožnili průjezd vozidel hasičů, záchranářů a policie.

Navzdory tomu, že je první jarní den, sněží od brzkých ranních hodin na většině území ČR. Podle meteorologů budou sněhové přeháňky pokračovat i odpoledne, až do večera bude navíc vát silný nárazový vítr.

O Velikonocích počet dopravních nehod tradičně roste, tragické bývají zejména havárie o Velikonočním pondělí, kdy mnoho řidičů usedá za volant pod vlivem alkoholu. V loňském roce zahynulo o těchto jarních svátcích na silnicích 13 lidí. K nejtragičtějším patřily Velikonoce v roce 2002, kdy přišlo o život 22 lidí; o rok později vzrostl počet obětí dokonce na 25.