Mladí komunisté se o víkendu sejdou v Praze

Praha - Komunistický svaz mládeže chystá o víkendu v Praze sjezd, i přesto, že soud ve středu potvrdil rozhodnutí ministerstva vnitra, které sdružení zrušilo kvůli jeho protiústavním postojům. Podle předsedy svazu Milana Krajča se mladí komunisté chtějí sejít, aniž by měnili název organizace nebo program, rozsudek jim prý ještě soud nedoručil.

Verdikt tak zatím není pravomocný. Právní moci nabude až po doručení rozsudku účastníkům sporu. Pak ministerstvo vnitra určí likvidátora, který provede majetkové vyrovnání. „Musí přestat fungovat jako občanské sdružení Komunistický svaz mládeže,“ řekl mluvčí úřadu Vladimír Řepka. Pokud by mladí komunisté pak svou činnost neukončili a dál vystupovali pod dosavadním názvem, případem by se zabývala policie.

Proti verdiktu chce sdružení podat kasační stížnost. Považuje ho za projev antikomunismu, který prosazuje současná vláda. Na víkendovém sjezdu se chtějí vyjádřit nejen k postupu státních orgánů, ale také zhodnotit výsledky kampaně proti umístění radarové základny v Česku.

Městský soud v Praze 19. března zamítl žalobu Komunistického svazu mládeže (KSM), kterou mladí komunisté napadli rozhodnutí ministerstva vnitra o zrušení jejich svazu. Ministerstvo KSM rozpustilo už v říjnu 2006 kvůli programu, v němž KSM uvádí, že se bude snažit o odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským.

Vydáno pod