Havel i další osobnosti vyzývají: Tlačte na čínskou vládu

Praha - Šest osobností, včetně exprezidenta Václava Havla a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga, vyzvalo mezinárodní společenství, aby stupňovala tlak na čínskou vládu v souvislosti s nepokoji v Tibetu. Schwarzenberg se podle své mluvčí Zuzany Opletalové k prohlášení připojil, protože se mu nelíbí obviňování tibetského duchovního vůdce z podněcování nepokojů. Havel se jako dalajlámův přítel a zastánce lidských práv také tento týden účastnil demonstrace před čínským velvyslanectvím v Praze.

Jako vůbec první prezident přijal v úřadě dalajlámu nejen jako duchovního vůdce, ale také jako hlavu státu. Prohlášení, které nyní podepsal, je spojeno s každoročním pražským myšlenkovým a debatním Forem 2000.

Signatáři v něm uvádějí: „Mezinárodní společenství, jako OSN, EU, ASEAN a další, a jednotlivé státy by měly užít veškerých prostředků a vystupňovat tlak na čínskou vládu.“ Žádají, aby Čína započala smysluplný dialog s tibetským lidem a nechala zahraniční média dělat v Tibetu objektivní zpravodajství. Chtějí také, aby byli propuštěni lidé, kteří hájí svá práva.

Svůj podpis k dokumentu připojili také francouzský filozof André Glucksmann, prezident Arabského myšlenkového fóra Hassan bin Talál, bývalý prezident JAR Frederik de Klerk a japonský filantrop Yohei Sasakawa.