Pražský magistrát rozpustil demonstraci nacionalistů

Praha - Pražský magistrát dnes nařídil rozpuštění demonstrace nacionalistické Národní strany v centru Prahy. Před Domem národnostních menšin ve Vocelově ulici se kolem 11:00 sešlo asi 20 demonstrantů, kteří ovšem podle magistrátních úředníků porušili podmínky ohlášené akce. Stoupenci Národní strany chtěli demonstrovat proti údajné pozitivní diskriminaci menšin.

Demonstranti se proto rozhodli přesunout na pražské Palackého náměstí, kde je možné pořádat shromáždění bez ohlášení. Zde přečetli své připravené projevy. Podle webových stránek Národní strany si demonstranti dnes chtěli připomenout „diskriminaci bílé většiny pseudohumanistickými spolky a aktivisty“. Shromáždění mělo být podle nich zároveň „pietním aktem za Čechy, kteří trpěli či zahynuli rukou příslušníků národnostních menšin“. 

Představitelé sdružení desítky národnostních menšin již dopředu oznámili, že považují akci nacionalistů za provokaci, která má rozdmýchávat ve společnosti nenávist vůči příslušníkům menšin. Představitelé sdružení bulharské, maďarské, německé, polské, romské, rusínské, ruské, řecké, slovenské a ukrajinské menšiny uvedli, že věří, že se většina české společnosti postaví na jejich stranu a přispěje k tomu, aby se podobné akce v zemi nekonaly.

Na 21. březen připadá Mezinárodní den za odstranění rasové diskriminace. Slaví se na památku událostí v roce 1960, kdy policie v Jihoafrické republice zabila na demonstraci proti apartheidu 69 lidí. O šest let později přijalo Valné shromáždění OSN mezinárodní úmluvu o všech formách rasové diskriminace. Tento dokument o lidských právech ratifikovalo 128 států.

Nacionalistická Národní strana je registrována od podzimu 2002. Ministerstvo vnitra ji původně zaregistrovat odmítlo. Strana se ale obrátila na Nejvyšší soud, který rozhodnutí zrušil. NS vystupuje proti Evropské unii, přistěhovalcům či Romům.

Vydáno pod