Hasiči chtějí větší postihy za zneužití tísnové linky

Praha - Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru chce zpřísnit sankce za zneužití tísňových linek.  Na linky 112 a 150 volalo v loni víc než 4,6 milionu lidí, až v osmdesáti procentech šlo o zneužití čísla.

Od nahlášení případu k výjezdu a následnému zásahu hasičů uběhne v průměru sedm minut. Lidé ale často záchranný systém zneužívají, jen v Praze zaznamenali hasiči za loňský rok 1100 zbytečných výjezdů. „Raději vyjedeme k případům, které se pak ukáží jako liché, než abychom přijeli pozdě,“ konstatuje mluvčí HZS Vít Petrnica.
 
Rozhodnutí o výjezdu je především na operátorech tísňových linek. Ti tvrdí, že z deseti volajících se jako pravdivý případ ukáže jen jeden. Linky nejčastěji zneužívají děti. To potvrzuje i operátorka tísňové linky Blanka Kozlíková: „Stálá čísla si můžeme označit červeně, abychom věděli, že to je člověk, který volá neustále, potom se tento hovor snažíme neprotahovat.“
 
Počítačový systém ale dokáže všechny volající dohledat a to i v případě, že někdo volá bez SIM karty, pak lze dohledat číslo telefonu. Za zneužití tísňové linky hrozí pokuta až 100 tisíc korun. V určitých případech může jít i o trestný čin. 
 
Hasiči teď chtějí další trest, například blokaci mobilního telefonu. Přesný plán, jak a za kolik zlomyslných telefonátů by k tomu došlo, hasiči připravují. Jednalo by se ale jen o ty nejnutnější případy.
 
Pomocnou ruku nabízí ministerstvo průmyslu a obchodu, připravuje novelu zákona o elektronických komunikacích: „Nejprve je nutné najít společný mechanizmus, abychom mohli říct co je omyl a co zneužití. Pak budeme moci určit orgán, který bude mít právo říct operátorovi tento telefon zablokovat,“ vysvětluje mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.
 
Novelu zákona by vláda mohla projednat v polovině roku. Možná už příští rok by mohli mít hasiči v rukou stejnou zbraň, kterou mají policisté při blokaci ukradených mobilů.