Obyvatelé Cejle v referendu odmítli stavbu jaderného úložiště

Cejle (Jihlavsko) - Obyvatelé Cejle na Jihlavsku odmítli v sobotním referendu stavbu trvalého úložiště jaderných odpadů v lokalitě Rohozná. Zúčastnilo se ho 238 lidí z celkem 347 voličů. Proti stavbě se vyjádřilo 200 lidí, 38 by s ní souhlasilo a 14 hlasů bylo neplatných, řekla dnes starostka obce Dana Poláčková.

Naposledy se konalo referendum ve Dvorcích a v Hubenově. Ve Dvorcích, kde se ho koncem minulého roku zúčastnilo 110 ze 150 evidovaných voličů, by úložiště nevadilo jen pěti lidem. V Hubenově bylo odevzdáno 95 hlasů ze 115 možných, pro úložiště byl jeden.

O vybudování hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva se v Česku dlouhodobě uvažuje v šesti lokalitách. Jeho umístění na Jihlavsku již odmítli lidé v Hojkově, Dušejově, Opatově, Jedlově a Milíčově; referendum v Novém Rychnově bylo neplatné kvůli nízké účasti voličů. Všechny obecní úřady položily občanům stejné znění otázky. Drtivá většina souhlasila s tím, aby obce využily všech svých zákonných pravomocí k zabránění výstavby úložiště.

Mezi několik obcí, které referendum nechystají, patří Rohozná. Starosta František Venkrbec to považuje za vyhazování peněz. Poukázal na to, že přípravné práce kolem úložiště byly pozastaveny. Lidé v obcích na Vysočině se ale obávají, že z možných lokalit pro úložiště by ta jihlavská mohla vyhovovat nejvíce, protože se nachází mezi jadernými elektrárnami Dukovany a Temelín a vede tudy železnice.

Vyhořelé jaderné palivo se zatím skladuje v areálech jaderných elektráren. Lokalita pro trvalé úložiště v Česku by měla být vybrána do roku 2025. V Rohozné se do roku 2004 prováděl geologický výzkum, další práce byly pozastaveny do roku 2009. Pokud by se měly obnovit, je třeba získat statut průzkumného území, který vydává Ministerstvo životního prostředí po konzultaci s obcemi.

Už před několika lety drtivá většina občanů odmítla stavbu úložiště ve druhé lokalitě na Vysočině, která se nachází v okolí Budišova na Třebíčsku. Se stavbou nesouhlasily obce Budišov, Nárameč, Oslavička, Rudíkov, Hodov a Rohy.

Vydáno pod