Jirásek v OVM: Sportovcům nic diktovat nebudeme

Praha - Čerstvé vyostření vztahů mezi Čínou a Tibetem dává impulz k zamyšlení se nad lidskými právy. Stejně tak učinili v Otázkách Václava Moravce předseda olympijského výboru Milan Jirásek, předseda hnutí Olympic Watch Jan Ruml a dva sinologové. Věnovali se aktuálnímu dění v Číně a vytvoření postoje vůči čínskému pořadatelství letních olympijských her. Vyjádřila se i velvyslankyně Čínské lidové republiky v České republice.

„Máme důkazy o tom, že nejde o demonstrace, ale o násilný incident,“ uvedla velvyslankyně Čínské lidové republiky v ČR Huo Yuzhen k posledním dnům v Tibetu. Kořeny incidentu se ve vyjádření pro Českou televizi snažil vystihnout sinolog Zdeněk Jedlička: „Aktuální rozpory Tibetu a čínské vlády mají původ v ekonomické a sociální nerovnosti, která je vyšší a vyšší. Tibet jednoduše nestačí nasazenému ekonomickému tempu a od sociálního napětí pak není daleko k nacionálním rozepřím.“

Více než pochopení pro kroky Číny se v médiích objevuje podpora Tibetu a nesouhlas s čínskou politikou. „Je chybou svěřovat pořadatelství takové akce jako je olympiáda do rukou nedemokratických zemí. Země pak politicky zneužívají sport ke své propagandě,“ myslí si předseda hnutí Olympic Watch Jan Ruml. „Krátkodobě se nedá dosáhnout politických změn. Olympiáda ale může být katalyzátor," domnívá se sinolog Vít Vojta. Topolánkova vláda ale už v úterý vyjádřila nesouhlas s chováním tibetských demonstrantů.

I v Česku se ale chystá několik demonstrací za demokratizaci Číny. Při úterním zasedání českých sportovních svazů chtějí protestující podpořit odvahu sportovců nebýt lhostejný k dění v Číně.

Francouzský atlet Romain Messner přišel nedávno s nápadem, aby každý, kdo nesouhlasí s politikou Číny navlékl na dres zelenou stuhu. Některé svazy, tak jako například britský olympijský svaz, nepustí na olympiádu nikoho, kdo nepodepíše prohlášení, ve kterém se zavazuje k politické mlčenlivosti. „Nelze se protivit olympijské chartě, jinak mají sportovci naprostou svobodu ve vyjadřování,“ uvedl předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. Svým vyslancům nic ordinovat nebude.

Pekingská olympiáda straší ale i sportovce, kterým nejde ani tak o lidská práva, jako o samotné sportování. Více než hodinový pohyb v silně znečištěném Pekingu může prý mít trvalé následky pro zdraví sportovců. Mnozí z nich včetně třeba maratonce Gebreselassieho už svou účast na hrách odřekli.