V Afghánistánu se zvýší počet obrněných vozů a možná i vojáků

Praha - Od dubnového summitu Severoatlantické aliance v Bukurešti čeká náčelník generálního štábu Vlastimil Picek komplexní vyhodnocení akcí v Iráku a Afghánistánu. Zahraniční mise, o kterých se v posledních týdnech hovoří především ve spojení se smrtí člena speciální jednotky české vojenské policie, by se měly v příštím roce rozšiřovat. Ještě do konce dubna se zvýší také počet obrněných vozidel o 4 vozy Dingo, která splnila úspěšně zkoušky.

Vojáci v Lógaru se dočkají vlastních obrněných vozů

„V pátek po návratu z Afghánistánu jsem podepsal závěrečný protokol o zkouškách,“ potvrdil Picek v České televizi. Vozidla, k jejichž předávce mělo dojít už v únoru, by měla putovat do provincie Lógar, kde mají vojáci zatím k dispozici vypůjčené americké obrněné vozy Hummer.

Kdy budou dokončena jednání o dodávce kolových obrněných transportérů Pandur, která stále trvají, ale Picek odhadnout nedokáže. Podle něho armáda počítá s horizontem tří až pěti let.

Do Afghánistánu odjede zřejmě dalších 100 mužů

Ministryně obrany Vlasta Parkanová před časem naznačila, že během příštího roku by mohlo dojít ke zvýšení počtu vojáků v Afghánistánu o stovku mužů z prostějovské jednotky speciálních sil. Vojáci by měli působit buď v rámci operace Trvalá svoboda, vedené Američany, nebo v rámci mezinárodních vojenských jednotek ISAF. Vlastimil Picek je podle svých slov nakloněn spíše první možnosti.

Generál se nedomnívá, že by vyslání stovky mužů do Afghánistánu mělo znamenat snížení jejich počtu v jiných zahraničních misích. „Letos budeme omezovat naši zahraniční účast v Iráku, kde zůstane pouze 20 specialistů. Na druhé straně bychom měli posílit holandský rekonstrukční tým zhruba o 60 vojáků,“ vypočítává Picek.

Rekonstrukční tým, na jehož bezpečnost dohlíží dvě stě výsadkářů z Prostějova, působí nyní i v jihoafghánském Lógaru. Češi jsou zastoupeni také v polní nemocnici v Kábulu a v jižní provincii Hílmand.

Armáda nebude zveřejňovat jména padlých vojáků

Právě v této provincii zahynul při sebevražedném útoku v polovině března český voják. Dva jeho kolegové byli zraněni. Jméno mrtvého vojáka prozradil Václav Klaus, když jej uvedl na veřejné kondolenci prezidenta republiky. Jeho mluvčí Petr Hájek odtajnění identity zdůvodnil tím, že prezident je vrchním velitelem ozbrojených sil, a měl právo jméno zveřejnit.

Generál Picek se domnívá, že v komunikaci s prezidentskou kanceláří „něco zaskřípalo“. V České televizi uvedl, že v budoucnu armáda nebude zveřejňovat jména mrtvých nebo zraněných vojáků. „Budou začerněna nebo tam budou pouze iniciály,“ vysvětlil.