Politici kritizují záměr Národní strany na zveřejnění protiislámského filmu

Praha - Za nesmyslný krok hrstky hlupáků označil dnes ministr vnitra Ivan Langer (ODS) nabídku českých nacionalistů krajně pravicovému nizozemskému poslanci Geertu Wildersovi, aby zveřejnil svůj kontroverzní protiislámský film na jejich zahraničním serveru. Nabídku nacionalistické Národní strany odsoudili jako nezodpovědnou i předseda bezpečnostní komise ČSSD Jeroným Tejc a exministr vnitra za ČSSD František Bublan. Zveřejnění filmu považují za bezpečnostní riziko pro občany České republiky.

Národní strana nabídla svůj zahraniční server a připojení pro zveřejnění filmu Rozvrat krajně pravicového nizozemského poslance Geerta Wilderse poté, co americká internetová společnost, na jejímž serveru chtěl Wilders původně film uvést, zrušila jeho webovou stránku.

Geert Wilders staví na urážkách islámu svoji kariéru. Korán přirovnává k Hitlerovu Mein Kampfu. „Obě knihy nepovolují nic než nacismus a islám. Když nejste muslim, v koránu pro vás není místo, musíte zemřít. Mein Kampf jsme zakázali a stejně bychom měli zakázat korán,“ vysvětluje kontroverzní politik.

Wildersův film je podle české Národní strany nutné odvysílat po celé Evropě. „Média nikterak nepřispívají k tomu, co se děje mezi křesťanskou Evropou a islámským světem. Je zamlčováno nebezpečí, které k nám od islamistů přichází,“ uvedl mluvčí strany Pavel Sedláček.

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové je pravým motivem nacionalistů snaha o vlastní zviditelnění. V minulosti se Národní strana proslavila hlavně protestem na místě bývalého romského tábora v Letech nebo zřízením Národní gardy.

Vydáno pod