Zakázat pití alkoholu na veřejnosti chce stále více obcí

Praha - Zkušenosti s prohibiční vyhláškou, která postihuje pití alkoholu na vymezených veřejných místech, jsou zatím jen pozitivní, hodnotí její několikaměsíční platnost primátor Ústí nad Labem Jan Kubata. Právě Ústí bylo prvním městem, které zákaz zavedlo i uhájilo před Ústavním soudem. Jeho příklad následovaly nebo se následovat chystají i další města a obce.

Podobná vyhláška platí už například v Českém Těšíně, přidat se chtějí Pardubice, Mladá Boleslav, Hradec Králové nebo Heřmanův Městec. Podle Petra Prokopa z Odboru dozoru a kontroly ministerstva vnitra mají šanci na úspěch. „Z textu právního předpisu musí být jednoznačné, že chrání veřejný pořádek, a tím využívají zmocnění, které jim dává zákon,“ vysvětluje.

Samospráva obce si může vnitřní záležitosti upravovat podle svých potřeb a úkolem resortu je pouze zkoumat, zda její postupy jsou v souladu se zákonem, nebo nikoli. Z právního pohledu proti prohibičním vyhláškám ministerstvo podle Prokopa nic nenamítá.

Cílem starostů obcí, kteří zákaz zavedli nebo o jeho zavedení uvažují, je vymýtit popíjení, především bezdomovců, na veřejných prostranstvích, které často obtěžuje okolí. Takovými místy bývají centrum města, autobusové zastávky nebo hřiště a pískoviště. Vyhláška navíc dává policistům lepší možnost kontroly. Strážníci mohou totiž zkontrolovat i obsah láhve zabalené v sáčku.