Dopravu na rakouské dálnici zablokovala hromadná havárie, při které zemřela žena

Vídeň - Jeden lidský život a 37 zraněných, z toho šest těžce, si vyžádala dnešní hromadná havárie 68 aut, která zablokovala provoz na rakouské dálnici A1 spojující Vídeň se Salcburkem. Oznámila to agentura APA s odvoláním na policii. Příčinou nehody byly zřejmě špatná viditelnost a husté sněžení, někteří řidiči navíc podle policie nepřizpůsobili rychlost okolnostem a jeli příliš rychle. Zimní nečas komplikoval i záchranné práce, zejména nasazení vrtulníků.

Rakouský autoklub ÖAMTC informoval, že dálnice zůstane mezi městy Seewalchen a St. Georgen neprůjezdná v obou směrech až do večera. Jak potvrdila policie agentuře APA, zahynula při nehodě žena ze Švýcarska. Podle prvních informací byla vymrštěna ze svého vozu a dopadla před kamion, který ji přejel.

České velvyslanectví ve Vídni zatím nemá poznatky, že by mezi zraněnými byli čeští občané. Hromadná nehoda se stala před desátou hodinou dopolední na kluzké vozovce. Červený kříž informoval o srážkách na dvou místech, ÖAMTC o „několika propletencích“. Řada lidí zůstala uvězněna ve svých autech a hasiči je museli z vraků vystříhávat. Mnoho aut bylo zaklíněných do sebe. Nespočet lidí, kteří vyvázli bez zranění, byl nucen dlouhé hodiny čekat ve vozech.

„Jako na bojišti“, tak líčili místo havárie očití svědci a později i záchranáři a pomocníci. „Všude samá krev a lidé v hlubokém šoku,“ citovala jejich popis agentura APA.

Sešrotované plechy, které byly dříve osobními auty, zaklíněné mezi kamiony; na stovkách metrů převrácené vozy a jejich rozmetané části; vraky i vedle dálnice spolu s poznávacími značkami, které síla nárazu odtrhla a odhodila do velké vzdálenosti. I mnozí zkušení novináři, fotografové a kameramani, kteří byli na místě, upřímně přiznávali, že obraz takové zkázy ještě nikdy neviděli.

Našli se ale i šťastlivci, jako německá rodina, která tráví dovolenou v Solné komoře a chtěla si udělat výlet do Salcburku. Zatímco všude kolem jsou zdemolované vraky, šestačtyřicetiletému otci rodiny se podařilo dostat jejich auto z hromadné nehody bez jediného škrábnutí. Nikdo z rodiny nebyl zraněn. Nebo dvaačtyřicetiletý muž, který denně dojíždí do Salcburku do práce. Jeho poměrně nový vůz má jen poškozené zadní světlo - jemu samotnému se prý ale ještě dlouho po nehodě nepřestala klepat kolena.

Všichni přeživší se shodují na tom, že všechno šlo hrozivě rychle. Najednou uviděli před sebou bouračku, okamžitě začali brzdit a pak už to všude kolem bouchalo. Lidé v panice přebíhali vozovku těsně před najíždějícími vozy, které se jim jen tak tak vyhýbaly.

Nejen v Rakousku ale počasí dělá řidičům problémy. Kvůli sněhu na silnicích umírali lidé i v Norsku. S nehodami, zácpami a chaosem se potýkají obyvatelé Německa a Beneluxu. Nizozemce vláda dokonce vyzvala, aby pokud možno zůstali doma.