K podpisu smlouvy o radaru by mohlo dojít už v dubnu nebo květnu

Praha - Smlouva o umístění amerického radaru na českém území by mohla být podepsána na výročí Pražského povstání, tedy 5. května. Možnou variantou je i 28. duben. O datech podpisu smlouvy spekulují Hospodářské noviny s odvoláním na české i americké diplomatické zdroje.

Koncem dubna se ministr zahraničí Karel Schwarzenberg chystá do USA, což by mohla být příležitost k podpisu. Začátkem května bude v Praze probíhat konference Severoatlantické aliance o protiraketové obraně. Pozvána byla i americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Jednání se blíží ke konci, počet odpůrců radaru ale neklesá

Jednání o radaru zahájila vláda s americkou stranou už loni. Nyní vyjednává především o hlavní smlouvě, na základě které by bylo možné základnu na našem území vybudovat. Druhá smlouva, známá pod zkratkou SOFA, má upravit podmínky pobytu amerických vojsk u nás. Jasněji budou mít obě strany také po dubnovém summitu NATO v Bukurešti.

Systém, který vyvíjejí USA, zahrnuje více součástí. Patří do něj například mobilní předsunutý radar v Japonsku, protirakety na Aljašce a v Kalifornii, protirakety umístěné na lodích a radar v Británii. Radar v Česku a silo s desítkou střel v Polsku by se měly podle diplomatů stát po summitu v Bukurešti dalším pilířem systému, schopného ochránit země před nebezpečnými státy, jako jsou Írán nebo Severní Korea. 

Tento záměr se ale nelíbí Rusku, které umístění radaru v Česku a Polsku dlouhodobě kritizuje. Také výzkumy veřejného mínění opakovaně potvrzují, že většina Čechů je proti raketovému deštníku na našem území. Z politických stran mají určité výhrady sociální demokraté a komunisté, kteří požadují, aby lidé mohli o základně rozhodnout v referendu.