ČSSD bude v Moskvě jednat o radaru, premiér cestu kritizuje

Praha - Představitelé ČSSD jedou do Moskvy, kde chtějí navázat užší kontakty s vedením strany Spravedlivé Rusko, které hodlají pomoci ke vstupu do Socialistické internacionály. V plánu mají i setkání s dalšími politiky, s nimiž hodlají diskutovat mimo jiné i o radarové základně, kterou chtějí Spojené státy vybudovat v Brdech. Premiér Mirek Topolánek považuje zahraniční politiku ČSSD včetně nadcházející cesty do Ruska pro Českou republiku za „smrtící“.

„Naším cílem je, aby tady (v Česku) nebyli američtí a ruští vojáci,“ uvedl k nadcházející návštěvě Jiří Paroubek. Sociální demokraté spolu s komunisty odmítají umístění amerického radaru v Česku a podporují akce iniciativy Ne základnám.

V Rusku, kde budou čeští socialisté rovněž jednat s představiteli strany Jednotné Rusko, chce ČSSD podle Paroubka získat stanoviska ruských kolegů k základně proto, aby byla schopna formulovat zahraniční politiku, až bude vládní stranou. Sociální demokracie chce znát rovněž názory ruských politiků na vývoj Evropské unie a na energetickou a strategickou bezpečnost. Představitelé ČSSD hodlají jednat také o ekonomické a obchodní spolupráci mezi oběma zeměmi. V plánu proto mají i schůzky s představiteli ruského průmyslu.

Topolánek dnes zahraniční politiku nejsilnější opoziční strany ostře kritizoval. „Pokládám jejich alternativní zahraniční politiku za smrtící pro českou politiku. Jejich nekonzultované výlety kamkoliv po světě a prezentování vlastních alternativ je něco, co v polistopadové historii v tomto státě nemá obdobu,“ řekl premiér novinářům. Cestu do Ruska považuje za pokračování „obstrukční politiky“, kterou podle něj provádí Paroubek v opoziční roli.

Paroubka na cestě doprovodí místopředseda sněmovny a expert na zahraniční politiku Lubomír Zaorálek, šéf klubu poslanců ČSSD Michal Hašek, předseda sněmovního zahraničního výboru Jan Hamáček a předseda stranické národohospodářské komise Jan Mládek. Delegace se v Rusku zdrží do soboty 29. března.

Sociální demokraté se mají během čtyř dnů setkat například s předsedou strany Spravedlivé Rusko a Rady federace Sergejem Mironovem, s předsedou Státní dumy Borisem Gryzlovem a jejím místopředsedou Alexandrem Babakovem.

Cestu financuje ČSSD, která na ni uvolnila 300.000 korun. Pokud delegace tuto částku překročí, budou se na úhradě podílet poslanci, kteří se cesty účastní, uvedl Paroubek.

ČSSD se stala terčem kritiky už při cestě Paroubka do Sýrie, kterou podle sdělení Lidového domu částečně financovala syrská strana. Sociálním demokratům kritikové včetně premiéra Topolánka vytýkali, že se sešli s představiteli vládní Socialistické strany arabské obrody (Baas). Baas je celoarabská strana se sídlem v syrském hlavním městě Damašku. Syrští stejně jako iráčtí baasisté požadují arabskou jednotu od Perského zálivu po Atlantský oceán. Baasisté vládnou v Sýrii od vojenského převratu v roce 1963. Činnost jiných stran, než je Baas a její spojenci, v zemi není povolena.

Vydáno pod