Koaliční komise se začala zabývat poplatky, zatím sbírá podklady

Praha - Náměty a požadavky do další diskuse o případných změnách ve zdravotních poplatcích a v plánované reformě zdravotnictví připraví zástupci jednotlivých vládních stran do 9. dubna. Shodla se na tom dnes koaliční komise pro zdravotnictví, v níž reprezentanti ODS, KDU-ČSL a zelených hledají kompromis. Jeden z členů komise Petr Tluchoř (ODS) novinářům řekl, že tento orgán by měl připravit podklady pro jednání, při němž by pak měli koaliční lídři rozhodnout.

Eva Zubová ze Strany zelených uvedla, že příště se komise sejde 16. dubna. Do té doby připraví ministerstvo zdravotnictví potřebné podklady. „(16. dubna) by se to už mělo hnout nějakým směrem, už bychom měli dojít k nějakým konkrétnějším řešením,“ uvedla po schůzce, která se uskutečnila v budově sněmovny. Věří, že koalice se nakonec shodne. „Myslím, že ano. Jednání bylo velmi konstruktivní,“ dodala.

Lidovci a zelení mají výhrady jak k současné podobě poplatků, tak k zamýšlené reformě zdravotnictví, jejíž legislativní páteř má tvořit sedm zákonů připravených ministerstvem zdravotnictví. Plán přeměnit zdravotní pojišťovny a budoucí univerzitní nemocnice na akciové společnosti u nich vyvolává obavy. Podle nich by to mohlo otevřít cestu k privatizaci nemocnic a odvádění části veřejných prostředků mimo zdravotnictví. Zubová míní, že k akciovým společnostem by měla existovat alternativa. Zástupci ministerstva opakovaně prohlásili, že pacientům dá reforma naopak větší jistotu. Privatizace univerzitních nemocnic se prý nechystá.

Pokud jde o poplatky, křesťanští demokraté a zelení soudí, že by od nich měli být někteří lidé osvobozeni, jde například o děti a důchodce. Místopředsedkyně sněmovní frakce KDU-ČSL Michaela Šojdrová již dříve k nelibosti některých koaličních politiků předložila novelu, v níž navrhla osvobodit od poplatků za pobyt v nemocnici novorozence. Šojdrová říká, že ji stáhne až ve chvíli, kdy koalice předloží vlastní návrh. Vládní politici chtějí poplatky vyhodnotit po třech měsících jejich fungování.

Tluchoř dnes uvedl, že ministerstvo v dubnu dodá údaje potřebné pro další rozhodování. Náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr, který se jednání komise rovněž účastnil, poznamenal, že úřad chce v souvislosti s poplatky analyzovat například situaci v sociálních ústavech. „Abychom zjistili, jestli sociální systém je nastaven správně,“ řekl.

Od ledna pacienti platí 30 korun za návštěvu lékaře, stejnou částku dají i za položku na receptu, 60 korun uhradí za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost. Platit by měli také po překročení ročního limitu ve výši 5000 korun, částky nad tento limit jim ale zdravotní pojišťovna vrátí. Ministr Tomáš Julínek (ODS) poplatky hájí, podle něj omezují plýtvání ve zdravotnictví a navíc díky nim získá stát přehled o výši spoluúčasti pacientů. Opozice platby ostře kritizuje a usiluje o jejich zrušení. Kritika ale přichází právě i od některých koaličních poslanců.

Koaliční komisi ke zdravotnictví tvoří politici a odborníci nominovaní jednotlivými vládními stranami.