Zřícení dálničního mostu v Minneapolisu

Minneapolis - V americkém Minneapolisu se během dopravní špičky zřítil osmiproudý dálniční most přes řeku Mississippi, na kterém bylo v té chvíli 50 aut. Ošetřeno bylo podle místních médií nejméně 60 zraněných, několik desítek lidí se pohřešuje. Potvrzeny jsou čtyři oběti.

Pět minut po šesté večer popojíždělo v dopravní špičce na mostě přes Mississippi ve městě Minneapolis okolo padesáti aut. Podle očitých svědků se ozval silný hluk a pak se stopadesátimetrový úsek dálnice zřítil do dvacetimetrové hloubky. Osm jízdních pruhů skončilo v řece, trosky zasáhly i nákladní vlak, který jel po nábřeží.

Třicet dětí z autobusu vyvázlo jen s oděrkami. Záchranáři okamžitě začali lovit z vody ty, kterým se podařilo vyskočit do řeky a vysvobozovali zraněné z trosek aut. Nemocnice nápor zraněných zvládly.

Příčina zřícení mostu se vyšetřuje. Podle federálního ministerstva vnitřní bezpečnosti není důvod se domnívat, že by šlo o teroristický čin. Most byl totiž 40 let starý. Vloni a předloni prošel generální inspekcí, ta ale neobjevila žádné konstrukční závady. V době neštěstí dělníci opravovali povrch vozovky, značení a svodidla. Doprava proto byla v obou směrech vedena jedním jízdním pruhem.