Socha Žižky na Vítkově byla oblečena v tričku s nápisem proti komunismu

Praha - Skupina Dekomunizace bez povolení pověsila na nějvětší jezdeckou sochu v Česku - sochu Jana Žižky na pražském Vítkově, tričko s nápisem „Nechceme mít na triku další totalitu“. Skupina se tak rozhodla netradičním způsobem upoutat na výtvarnou soutěž na potisk triček s protikomunistickými symboly. Stavební firma Hochtief nechala během dopoledne tričko sundat.

Akce je součástí projektu Trikem proti komunismu. Případem se zabývá policie. Skupina transparent na Žižkovu sochu pověsila bez povolení Národního muzea, které památník spravuje.

Mladí výtvarníci se dlouhodobě snaží oslabit pozici komunistické strany tím, že veřejnosti připomínají zločiny této ideologie. Cílem sdružení Dekomunizace je zbavit komunistickou stranu a její členy podílu na moci v Česku neustálým připomínáním zločinů této ideologie veřejnosti. KSČM podle sdružení kráčí ve stopách předlistopadové KSČ a nikdy se od jejích skutků nedistancovala. Současní komunisté se naopak k jejímu odkazu na svých akcích zcela nepokrytě hlásí, tvrdí zakladatelé sdružení.

Před dvěma lety sdružení Dekomunizace proslavily trika s protikomunistickými symboly, která si neváhaly obléci politici i umělci, aby tak podpořili kampaň, proti které se ostře ohradila Komunistická strana Čech a Moravy. Nošením trika v minulosti podpořili kampaň proti komunismu například Václav Havel, Svatopluk Karásek, Naděžda Kavalírová, Jan Svěrák, David Černý, Jiřina Šiklová, Jaromír Štětina, Jiří Gruša, Jiří Dědeček, Václav Marhoul, Alice Nellis či Jan Potměšil.

Skupina teď sbírá nové nápady protikomustických symbolů, a oblečená socha měla tuto akci více zpropagovat. Výtvarníci se mohou do soutěže s návrhy na potisk triček přihlásit do konce března.