Odboráři vyzývají vládu: Okamžitě zastavte privatizaci zdravotnictví

Praha - Zdravotnické odbory vyzvaly vládu, aby okamžitě zastavila další privatizaci zdravotnictví. Od počátku nesouhlasí s plánovanými reformními kroky Tomáše Julínka. Jeho záměr převést fakultní nemocnice na akciové společnosti označily za "velkou zdravotnickou loupež". Proto se dnes jejich představitelé sešli, aby jednali o dalším postupu proti záměrům ministerstva zdravotnictví. Na své jednání přizvali i politiky vládní koalice, včetně Tomáše Julínka.

Od vlády požadují, aby předložila návrh zákona o zdravotnických zařízeních, která budou provozována na neziskovém principu. Do té doby má být podle nich zachováno současný právní status fakultních nemocnic. Stejný požadavek se vztahuje i na zdravotní pojišťovny.

„Vyzýváme vládu, ministra zdravotnictví a ministra financí, aby okamžitě zastavili přípravu další privatizace zdravotnictví a aby zodpovědně spravovali veřejné prostředky, zachovali solidaritu a garantovali dostupnost zdravotní péče,“ uvedl předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger.

Odboráři jsou podle svých slov proti zdravotnické reformě připraveni demonstrovat nebo stávkovat. Podle místopředsedy odborářské konfederace Milana Štěcha je některé způsoby prosazování změn ve zdravotnictví „zvedly ze židlí“.

Obávají se například omezenosti dostupnosti péče občanům. Nejvíce jim ale vadí převod pojišťoven a fakultních nemocnic do soukromých rukou. Označují ho za „velkou zdravotnickou loupež“. Vládě vytýkají, že chce postupně privatizovat celé české zdravotnictví. Ministerstvo ale něco takového odmítá.