Důchodci demonstrovali proti nájemním smlouvám v penzionech pro seniory

Praha - Před pražským magistrátem demonstrovalo asi 50 nespokojených obyvatel penzionů pro seniory. Už podruhé se bouřili proti navrhované změně nájemních smluv. Ty původní na dobu neurčitou jim totiž město chce změnit na dobu určitou. Podle radního Jiřího Janečka (ODS) ale byla demonstrace zbytečná, se seniory se prý schází a diskutuje.

Nájemnící se obávají, že magistrát penziony prodá a nový majitel je v malometrážních bytech chtít nebude. V novém sociálním zákoně se jim dále nelíbí to, že senioři nemohou využívat všechny služby. Protestující sepsali proti smlouvám i zákonu petici.

Nové smlouvy začali senioři podepisovat ve středu, ale někteří tvrdí, že to dělají z obavy ze ztráty bydlení. Naopak Janeček uvedl, že „senioři podepisují smlouvy dobrovolně, za včerejšek máme desítky podepsaných smluv“. Už dříve prohlásil, že tři čtvrtiny důchodců s novými smlouvami souhlasí. Tvrdí, že se seniory našel řešení a poskytl jim dostatečné garance, jež jim zajistí bezproblémové bydlení v penzionech.

Kromě obyvatel penzionů pro seniory musí podle Janečka nové smlouvy
podepsat i lidé v domovech se zvláštním určením, v ústavech sociální péče a v klasických domovech důchodců. V těchto případech je podle radního už většina nových smluv uzavřena.