Pražský rozhodčí soud bude rozhodovat spory i o nadnárodní domény

Praha - Pražský rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře dostal licenci, díky které bude moci od příštího roku rozhodovat spory o nadnárodní internetové domény typu „.com“, „.net“ či „.org“. Soud získal v lednu certifikát od celosvětového správce internetu ICANN, který dosud měly jen tři instituce na světě - v Evropě je pouze jedna, a to v Ženevě.

Soud již dva roky rozhoduje pro celou Evropskou unii spory o domény „.eu“. Za tu dobu rozhodoval o více než 930 sporech. Soud zaměstnává na 150 rozhodců ze 30 zemí a řízení vede elektronickou cestou. Počet zemí, ze kterých rozhodci pocházejí, by se měl podle Kleina zvýšit zhruba na 40.

„Elektronickou aplikaci máme již téměř připravenou a první spory bychom chtěli začít řešit od letošního podzimu či začátku příštího roku. Spory dokážeme vést nejen v evropských úředních jazycích, ale také například v japonštině, korejštině či mandarínské čínštině,“ vysvětluje předseda Pražského rozhodčího soudu Bohuslav Klein.

Spory o nadnárodní domény dosud mohla rozhodovat jen jedna rozhodčí instituce v USA, jedna ve Švýcarsku a jedna v Asii s pobočkami v Pekingu, Hongkongu a Soulu. „Chceme, aby se na nás neobracely jen evropské firmy, ale doslova celý svět,“ dodal Klein.

Spory o vlastnictví domén u rozhodčího soudu řeší především velké firmy, ale například i evropská města. Spor měla i Praha, jistá holandská filma si totiž zaregistrovala stránky prague.eu. Praha na to přišla, podala žalobu a vyhrála.

Proti klasickému soudnímu řízení, které trvá i několik let, je průměrná doba rozhodčího řízení kolem čtyř měsíců. Cena řízení v případě sporu o jednu doménu „.eu“ řešeného jedním rozhodcem začíná na 1.665 eurech. V průměru se řízení pohybuje v řádech tisíců eur. Výsledkem sporu není pokuta, pouze příkaz ke změně domény.