Premiér: Čunek ve vládě chybí, ministr pro místní rozvoj ani ne

Praha - Premiér Mirek Topolánek (ODS) vnímá neúčast Jiřího Čunka jako jednoho z předsedů koaličních stran ve svém kabinetu jako handicap. Už daleko méně citelně ovšem pociťuje fakt, že bezmála pět měsíců je volné křeslo ministra pro místní rozvoj. Trvá na tom, že lidovci mají právo mít svého šéfa ve vládě. Současně kvůli jeho návratu, k němuž mají výhrady zelení, nechce rozbít trojkoalici.

„Ukazuje se, že ministr ve vládě zase tolik nechybí, ale Jiří Čunek jako předseda koaliční strany ano,“ uvedl premiér při dnešní diskusi se studenty Vysoké školy ekonomické v Praze. Soudí, že dohlížet na fondy EU, turismus či bydlení nemusí samostatné ministerstvo. S nadsázkou řekl, že úvahy o zrušení resortu pro místní rozvoj se nyní ukazují jako vcelku oprávněné.

Dodal, že dnes mluvil jak s Čunkem, tak s ministrem zahraničí za zelené Karlem Schwarzenbergem. Šéf české diplomacie odmítá být s Čunkem ve vládě, pokud bývalý vicepremiér dostatečně neobjasní své majetkové poměry. Topolánek podle svých slov Schwarzenberga požádal, aby vlekoucí se problém, který zatěžuje vztahy v koalici, uzavřel.

„Chci to ukončit tak, aby Jiří Čunek přišel do vlády,“ uvedl Topolánek. Za „tanec mezi vejci“ a velké dilema označil fakt, že Čunek má sice právo zasednout znovu ve vládě, současně ale kvůli jeho comebacku nehodlá dopustit rozpad pracně sestavované koalice občanských demokratů, lidovců a zelených. Nejde prý o to, zda je Čunek ideálním kandidátem na uvolněné křeslo ministra pro místní rozvoj. „Je to politika, tanec mezi velikonočními vejci,“ konstatoval Topolánek.