Tripartita zkrachovala, Topolánek odbory zkritizoval kvůli stravenkám

Praha - Mimořádné jednání tripartity kvůli novele zákona o zaměstnanosti skončilo dnes dřív, než začalo. Odboráři totiž z jednání pobouřeně odešli poté, co je a zaměstnavatele kvůli stravenkám ostře kritizoval premiér Mirek Topolánek. O stravenkách přitom tripartita jednat neměla. Zabývat se měla změnami v zákoně o zaměstnanosti, které navrhuje ministr práce Petr Nečas (ODS). Premiér se vzápětí za svá slova omluvil a požádal odboráře a zaměstnavatele, aby se vrátili k jednacímu stolu.

„Premiér ještě dříve, než se začalo vůbec jednat, hrubě, hulvátsky a nevybíravě napadl zaměstnavatele a odbory kvůli stravenkám. Je to doslova skandál, který nemá na půdě tripartity obdoby,“ uvedla mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jana Kašparová.

„Při zahájení dnešního jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR jsem ostře a emotivně kritizoval zástupce odborů i zaměstnavatelů za jejich postoj při rušení daňového zvýhodnění stravenek. Za své neadekvátní vystoupení se velmi omlouvám a žádám obě strany, aby pokračovaly v jednání,“ uvedl Topolánek.

Vláda navrhovala zrušení daňového zvýhodnění stravenek už loni ve své reformě veřejných financí. Nakonec ale zůstalo zachováno. Nyní poslanci ODS opět sněmovně předložili návrh na jejich zrušení. Dolní komora ale jeho projednávání zatím přerušila. Odboráři i zaměstnavatelé požadují zachování stravenek.

ČMKOS je nyní již několik týdnů ve stávkové pohotovosti, kterou vyhlásila kvůli nespokojenosti s dopady vládních reforem a s dalšími chystanými reformními kroky.