Starostové obcí, kde je radar, chtějí po státu odškodnění a zprávu o neškodlivosti zařízení

Chlumec nad Cidlinou - Obce u Chlumce nad Cidlinou a Slavkova, v jejichž blízkosti stojí radar NATO, chtějí po vládě finanční odškodnění a vypracování studie, která by prokázala, že zařízení nemají negativní vliv na zdraví obyvatel v jejich okolí. Starostové poukazují na skutečnost, že vláda pro obce v brdském regionu, kde by měl stát americký radar, schválila celkem 1,25 miliard korun na rozvoj tamní infrastruktury. Ministerstvo obrany podle jeho mluvčího Andreje Čírtka o podobné finanční injekci pro ostatní „radarové“ obce rozhodně neuvažuje.

Zástupci obcí z Chlumecka a Slavkovska přesto chtějí o kompenzacích s resortem jednat. Konkrétní částku, kterou budou požadovat, ale zatím neurčili. Požadovat chtějí také studii o tom, že protiraketový deštník neškodí lidskému zdraví. Stěžují si, že o účincích radaru nemají dostatek informací.

„Budeme požadovat finanční kompenzace, za to, že tady radiolokátor stojí. Požadujeme vylepšení příjmu televizních i rozhlasových signálů, které jsou nyní radarem narušeny. Chceme také důkazy o tom, že toto vysílání není škodlivé pro obyvatele tohoto regionu,“ uvedl starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil. Zdůrazňuje přitom, že on ani jeho kolegové nejsou proti radaru.

Požadavek na finanční odškodnění považuje ministerstvo obrany za neetický. Měření v okolí podobných radarů ve světě prokázala, že zařízení lidem neškodí, uvedl mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Vláda podle něho o kompenzacích pro chlumecký a slavkovský region neuvažuje.

V okolí Chlumce, kde základna v Nepoliticích funguje od minulého roku, se ke společnému postupu starostů připojilo 14 obcí. V okolí Slavkova, kde podobné zařízení armáda dokončila rovněž loni, se jedná přibližně o desítku obcí.