Odbory chtějí po vládě vyjádření k tripartitě, hrozí odchodem

Praha - Odbory pohrozily svým odchodem z tripartity. Chtěli tak vyjádřit svůj nesouhlas s výroky Mirka Topolánka o zbytečnosti odborů a tripartity na začátku dnešního jednání. Posléze se premiér za svá ostrá slova omluvil, odboráři a zaměstnavatelé však nyní chtějí jasnou deklaraci celé vlády, že považuje jednání tripartity za užitečné a přínosné pro všechny zúčastněné strany. Odboráři také vyzvali vládu, aby jasně vyjádřila, jak by měla rada hospodářské a sociální dohody dál fungovat.

Topolánek před začátkem jednání ostře kritizoval zaměstnavatele za jejich postoj k daňovému zvýhodnění stravenek, načež odbory zasedání na protest opustily. Premiér se za své chování písemně omluvil a účastníky požádal, aby se vrátili k jednacímu stolu.

„Při zahájení dnešního jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR jsem ostře a emotivně kritizoval zástupce odborů i zaměstnavatelů za jejich postoj při rušení daňového zvýhodnění stravenek. Za své neadekvátní vystoupení se velmi omlouvám a žádám obě strany, aby pokračovaly v jednání,“ uvedl Topolánek v prohlášení, které vydal po krachu jednání.

Později řekl, že trvá na tom, že odboráři nepravdivě informují o tom, že by zrušení daňového zvýhodnění stravenek bylo pro zaměstnance nevýhodné. „Omlouvám se jim za formu, nikoli za obsah,“ uvedl předseda vlády na adresu odborářů. Jejich odchod z tripartity považuje za nešťastnou, ale oprávněnou reakci. „Zaměstnavatelé zase podporují fakticky šedou ekonomiku, která se stravenkami souhlasí,“ řekl novinářům premiér. Tvrdí, že má ve zvyku si věci vyříkat někdy i ostřejším způsobem. „Nemíním na sobě nechat veřejný cejch podvodníka a lháře, který je mi takto veřejně dáván,“ dodal.

Podle místopředsedy ČMKOS Jaroslava Zavadila premiér odbory označil za lháře a zloděje, kteří okrádají zaměstnance o teplá jídla. Údajně prohlásil, že tripartita není potřeba a nemá žádný význam. „Na takový způsob jednání nepřistoupíme. Jestli se v parlamentu hádá pravice s levicí, tak ať si dělají, co chtějí. Takové chování na tripartitu nepatří,“ uvedl Zavadil.

Odbory jsou podle svých představitelů připraveni s vládou dál jednat. Požadují ale od premiéra omluvu na dalším jednání tripartity a chtějí po vládě, aby jasně vyjádřila své představy o pokračování a podobě dialogu se zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů. Odboráři se ale podle místopředsedkyně ČMKOS Marcely Kubínkové s „pouhopouhou deklarací“ nespokojí a požadují změnu přístupu vlády. „Deklarace, že vláda bude na jednání chodit, nestačí. Našimi argumenty se nikdo nezabývá. Vždy nám jen vláda řekne, že nevyhoví,“ uvedla Kubínková.

Odboráři několikrát zdůraznili, že Evropská unie je na sociálním dialogu založena. Česko se do jejího čela postaví na půl roku 1. ledna 2009. Pokud by sociální dialog v členském státě sedmadvacítky zamrzl těsně před jejím předsednictvím, vysloužilo by si Česko podle Kubínkové přinejmenším mezinárodní ostudu.