První dva nepoučitelní řidiči na Novojičínsku přišli o svá auta

Nový Jičín - První dva řidiči, kteří opakovaně porušovali dopravní předpisy, přišli na Novojičínsku o své automobily. Policisté jim je zabavili na základě přísnějšího postupu, který před několika týdny začali uplatňovat. Dvaadvacetiletý mladík z Albrechtiček a o pět let starší žena z Opavska přišli o auta, protože za volant opakovaně usedli bez řidičského průkazu a navíc v době, kdy jim to zakázal soud, uvedla mluvčí novojičínské policie Miroslava Michálková-Šálková.

V budoucnu by takto přísně měli postupovat policisté i v dalších okresech Moravskoslezského kraje.

Jako nepoučitelného mluvčí označila mladšího z dopadených hříšníků. Mladíka, který nikdy neměl řidičský průkaz, policisté přistihli poprvé za volantem loni v březnu. O půl roku později jej zastavila hlídka znovu, tentokrát jel na motorce. Do třetice na policisty narazil 22. března, opět usedl za volant. Nezabránila mu v tom absence řidičského oprávnění ani fakt, že loni v září mu soud na dva roky zakázal řízení všech motorových vozidel.

Podobně na tom byla i žena ze Skřípova na Opavsku. Také ji policisté dvakrát přistihli za volantem, i když nikdy nenavštěvovala autoškolu. Řízení ji pak nezávisle na sobě zakázal Okresní soud ve Frýdku-Místku i tamní magistrát. To ženu ale neodradilo a za volant usedla znovu 26. března. Policejní hlídka ji zastavila na silnici mezi Příborem a Mošnovem.

V obou případech policisté postupovali podle přísnější metodiky a ve spolupráci se státním zastupitelstvím rozhodli o zabavené automobilu. Ten nechali odtáhnout a oba potrestaní budou muset počkat na verdikt soudu. Ten může rozhodnout i o definitivním odebrání věci.

Novojičínští policisté toto opatření v Moravskoslezském kraji přijali jako první, jinde v regionu tak policie zatím nepostupuje. Kdyby mladíka či ženu kontrolovaly hlídky v jiných okresech, řešilo by se pouze to, že řídili. O vůz by ale nepřišli. To se v nejbližších týdnech má změnit. „Příští týden to bude tématem porady,“ řekl šéf krajské dopravní policie Jiří Zlý. Podle něj by do měsíce mohla stejná pravidla platit i v dalších částech kraje. „Vždy ale bude záležet na spolupráci se státními zástupci,“ dodal.

Zabavení auta policie navrhuje, pokud bylo použito při spáchání trestného činu a pachatel je zároveň jeho majitelem. Mohou tak učinit jen na základě rozhodnutí státního zástupce. V některých případech jej ale nepotřebují a žalobce může rozhodnout dodatečně. U policie pak auto zůstane až do nařízeného soudního procesu. V něm může soudce rozhodnout o navrácení auta majiteli, ale také o jeho definitivním propadnutí státu.

Podobně už postupuje i policie na Vyškovsku a Mělnicku.