Čunek připravil materiály o svých majetkových poměrech

Praha - Premiéra Mirka Topolánka čím dál tím více trápí situace kolem návratu Jiřího Čunka do vlády. Uvědomuje si, že se jedná o vleklý spor, který poškozuje práci kabinetu. "Udělám vše pro to, aby se ta věc vyřídila," prohlásil s tím, že problémem je vyhovět oprávněnému požadavku lidovců a současně nedopustit odchod Karla Schwarzenberga.

Návrat Čunka do ministerského křesla podmínil už dříve Topolánek jednak dodržováním koaličního programu a jednak ukončením sporu mezi lidoveckým místopředsedou a šéfem české diplomacie, který pohrozil, že ve vládě s Čunkem být nechce. Požadoval, aby mu své majetkové poměry dostatečně zdokumentoval.

Podle Topolánka už ale Jiří Čunek připravil materiály o svých rodinných a osobních financích. Ministr zahraničí chce, aby je posoudili odborníci na účetnictví. Předání nyní záleží na účasti lidí, kteří jsou schopni garantovat hodnověrnost dokumentů, uvedl premiér.

Ve čtvrtek Topolánek řekl, že mu Čunek ve vládě chybí jako předseda jedné z koaličních stran. „Ukazuje se, že tam ten ministr ve vládě zase tolik nechybí, ale Jiří Čunek jako předseda koaliční strany ano,“ soudí premiér.