Dívky nemusejí k rodičům, soud rozhodl, že zůstanou v Klokánku

Brno - Soud dnes rozhodl o tom, že jedenáctiletá Kristýna a osmiletá Abigail zůstanou v azylovém zařízení Klokánek. Vyhověl tak žádosti sociálních pracovníků, kteří chtěli zabránit tomu, aby se dívky v pondělí vrátily zpět k rodičům. Starší ze sester totiž měla z návratu k otci, který ji měl údajně týrat, takový strach, že včera z Klokánku uprchla.

Po několika hodinách se ale Kristýna nakonec vrátila. Sociální pracovníci dnes podali žádost u soudu, aby se dívky do rodiny vracet nemusely. Soudce ještě dnes souhlasil s předbežným opatřením, které nařizuje, že dívky zůstanou nadále v Klokánku. 

Jedenáctiletá Kristýna a osmiletá Abigail se dostaly do azylového zařízení na základě podezření, že je jejich otec týrá a zneužívá. O tom svědčí prý i psychologické posudky obou dívek. Soud ale nedávno rozhodl, že se pro takové podezření nenašly přímé důkazy a že se tedy mají děti vrátit zpět k rodičům. K předání mělo dojít už v pondělí. Včera ale Kristýna utekla. Na místě zanechala dopis, ve kterém napsala, že musí odejít, protože se bojí.

Policisté okamžitě zahájili pátrací akci, po čtyřech hodinách se jim podařilo dívku najít. „Byla podchlazená a bezradná, jezdila prý po městě, byla na nádraží. I se sestrou jsou teď permanentně v péči psychologa,“ říká vedoucí Klokánku Ditta Pokorná.

Kristýna i Abigail mají podle pracovníků azylového zařízení z otce veliký strach a udělají prý cokoli, aby se nemusely vrátit domů. Sociální pracovníci proto chtěli, aby se předání dětí do péče rodičů ještě zvážilo. „Uklidnilo by je, kdyby věděly, že se v pondělí nemusí vrátit,“ tvrdí Pokorná. Soud žádosti vyhověl. Obě děvčata tak zůstanou dál v Klokánku.